Will Smith mag 10 jaar niet naar de Oscars: "Gemiste kans”

© rr

Ook al won hij het beeldje voor ‘beste acteur’, door de klap aan presentator Chris Rock mag Will Smith tien jaar lang naar geen enkel evenement van de Academy. Dat meldt de organisatie, die zelf spreekt over een “gemiste kans” om tijdens de ceremonie zelf niet in te grijpen . Smith reageert dat hij de beslissing “accepteert en respecteert”.

Kim Clemens en Thibaut Renson

Het bizarre incident tijdens de Oscars krijgt dan toch een staartje. Het bestuur van de Academy verbiedt Will Smith tien jaar lang de toegang tot alle evenementen. “De 94ste Oscars moest een viering zijn van de vele mensen in onze gemeenschap die het voorbije jaar ongelooflijk werk hebben afgeleverd”, aldus David Rubin en Dawn Hudson, de voorzitter en de CEO van de Academy, in een mededeling. “Alleen zijn die momenten overschaduwd door het onaanvaardbare en schadelijke gedrag van Mr. Smith op het podium.”

De beslissing is genomen op een vergadering die vrijdag in Los Angeles plaatsvond. “Ik aanvaard en respecteer de beslissing van de Academy”, zo liet Will Smith weten via een persbericht. Smith trok zichzelf al terug uit de filmacademie op 1 april. Hij heeft ook zijn excuses aangeboden aan Chris Rock, aan de producers van de Oscars, de andere genomineerden en de kijkers.

De demarche van de acteur was dan ook ongezien. Toen presentator en comedian Chris Rock een mop maakte over het korte kapsel van zijn vrouw Jada Pinkett Smith, marcheerde hij het podium op om hem een slag in het gezicht te verkopen. Pinkett Smith lijdt aan een ziekte die haaruitval veroorzaakt, maar het is niet geweten of Rock daarvan op de hoogte was. Nadien riep Smith vanop zijn stoel nog wat verwensingen. Nog geen uur later won hij zelf het felbegeerde beeldje voor zijn rol in King Richard, en gaf hij een nogal onsamenhangende en emotionele bedankspeech.

Nog altijd kanshebber

Dana Harris-Bridson, hoofdredacteur van de online entertainment publicatie IndieWire, noemde het verbod van Smith door de academie “too little, too late”, en zei dat men Smith had moeten verwijderen van de ceremonie in het Dolby Theater. “Het moment dat ze hadden was tijdens de ceremonie”.

In de verklaring van vrijdag erkenden de bazen van de Academy dat ze de situatie tijdens de uitzending niet adequaat hadden aangepakt. “Hiervoor hebben we spijt. We hebben de kans gemist om een voorbeeld te stellen voor onze gasten, onze kijkers en onze Academy-familie over de hele wereld, en we zijn tekortgeschoten - onvoorbereid op het ongekende.”

De CEO en voorzitter van de Academy spraken ook hun “diepe dankbaarheid uit” naar Chris Rock, “voor het behouden van zijn kalmte onder buitengewone omstandigheden”.

Ondanks zijn Oscarban kan Smith wel nog gewoon genomineerd worden, of winnen. Smith zijn volgende film, “Emancipation”, een actiethriller over een man die ontsnapt uit de slavernij, zou dit jaar nog in de zalen komen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten