Actievoerders Greenpeace proberen tanker met Russische olie te blokkeren in Antwerpen door zich vast te binden aan sluis

 ©  BELGA

Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace zijn zaterdagavond in het Antwerpse havengebied begonnen met een actie tegen een tanker die Russische olie zou vervoeren. De actievoerders willen het schip verhinderen om de haven binnen te varen. Greenpeace vraagt om in het licht van de oorlog in Oekraïne de import van Russische fossiele brandstoffen en uranium te stoppen.

Bron: BELGA

De actievoerders klommen op een sluis waar het schip doorheen moest en ketenden zich daaraan vast. Hoe lang ze de doorvaart daarmee kunnen blokkeren, zal nog moeten blijken. 

 ©  BELGA

Volgens Greenpeace kwamen sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne al 55 tankers uit Rusland naar ons land. Het schip dat de actievoerders willen tegenhouden, de Seychelles Pioneer, was eind februari ook al in Antwerpen en zou nu 33.000 ton diesel vervoeren.

Greenpeace stelt dat de import van olie en gas uit Rusland onmiddellijk moet stoppen. “De hoge energie- en brandstofprijzen die wij vandaag betalen, maken fossiele bedrijven rijk en spijzen de oorlogskas van Poetin”, zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België. De milieuorganisatie heeft zelf een reeks voorstellen klaar voor een Belgisch “noodplan” om onze afhankelijkheid van olie en gas af te bouwen. Het gaat onder meer om een maximale snelheid van 100 km/u op onze snelwegen, goedkoper openbaar vervoer, maximaal tot 19°C verwarmen in openbare gebouwen en scholen, en minder verlichting in het straatbeeld ‘s nachts.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten