Emma Plasschaert herneemt na coronabesmetting met achtste plaats: “Fysiek uitgeput na zware week”

Emma Plasschaert © BELGA

Drie Belgen van het WWSV Olympic Team behaalden een toptienplaats in de Wereldbekermanche Trofeo Princesa Sofia voor de kust van Palma de Mallorca: het duo Anouk Geurts/Isaura Maenhaut in de 49er FX en Emma Plasschaert in de Ilca6.

Peter Rossel

In de Ilca6-klasse kon Emma Plasschaert haar achtste plaats die ze bekleedde na de voorlaatste wedstrijddag niet meer verbeteren. In de medaillerace eindigde ze vijfde, maar haar rechtstreekse tegenstanders deden beter. De Oostendse kende een moeilijke voorbereiding. Meteen na de Europacup in Pollença medio maart geraakte ze besmet met corona en dat zorgde voor koorts en wat longproblemen. De trainingsweek die ze normaal voor een wedstrijd inlast, ging niet door. Ook trok ze een streep door de fysieke trainingen. Het was afwachten of Plasschaert in Palma de Mallorca zou deelnemen, maar omdat er niet veel Wereldbekermanches op de agenda staan, viel de beslissing om toch mee te doen.

“De hele week was het weer echter stormachtig”, zei Plasschaert. “Zeilen is een beetje als schaken, maar dan bij een hartslag van 140. Als die hartslag nog hoger gaat, begint je redeneervermogen te vertragen. Hierdoor nam ik te veel slechte en vooral te late tactische beslissingen. Na deze zware week ben ik fysiek uitgeput. Tegen de Semaine Olympique voor het Franse Hyères (26 tot 30 april) moet ik er fysiek opnieuw staan. Toch ben ik blij dat ik me tijdens de laatste dag nog in de medalrace gewerkt heb. Ook over de medalrace ben ik tevreden.”

Plasschaerts verloofde, de Australiër Matt Wearn, kende een bijzondere week. Na een rampzalige start door materiaalpech, waardoor hij tijdens de eerste race moest stoppen en iets te laat aan de tweede race kon beginnen, knokte hij zich terug van een 72ste plaats na dag één naar de derde plaats na dag vijf. Wearns winst in de medalrace deed hem in de eindstand nog klimmen naar de tweede stek.

Geurts/Maenhaut net naast podium

Anouk Geurts en Isaura Maenhaut boekten in de twaalf regatta’s in de 49er FX-klasse vijf topdrieplaatsen, waarvan twee zeges. Alleen een te vroege start in de twaalfde regatta was een minpunt. In de medalrace eindigden ze achtste, waardoor ze in de eindstand met een vierde stek moesten genoegen nemen. Daags voordien was het duo nog derde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten