Van Lior Refaelov tot Darko Lemajic: dit zijn de bekerwinnaars in de selecties van Gent en Anderlecht

Lior Refaelov en Roman Bezus zijn niet aan hun proefstuk toe wat (gewonnen) bekerfinales betreft. ©  BELGA

Volgende week, op paasmaandag, bekampen AA Gent en RSC Anderlecht elkaar in de finale van de Beker van België. Winnen zou voor een groot deel van de spelers uit beide selecties een eerste eindzege in een bekertoernooi betekenen, en voor velen zelfs een allereerste prijs op hun palmares. Anderen zijn dan weer niet aan hun proefstuk toe, hoewel ze meer dan eens slechts een klein aandeel hadden in het behalen van de trofee in kwestie.

Wout Ectors

KAA GENTTotaal: 6 bekerwinnaars, 12 bekers

3

Roman Bezus2009 - Oekraïense beker (Vorskla Poltava)2014 - Oekraïense beker (Dinamo Kiev)2015 - Oekraïense beker (Dinamo Kiev)

In 2009 bleef het voor Bezus bij één minuutje in de halve finale nadat hij in de winter bij Vorksla Poltava had getekend en zo aan zijn carrière in het profvoetbal was begonnen. In 2014 speelde hij twee wedstrijden, maar kwam hij niet van de bank in zowel de halve finale als de finale. Ook één jaar later was hij tweemaal te bewonderen in de beginfase van het toernooi, alvorens de eindstrijd te missen door een winterse overgang naar Dnipro.

Sinan Bolat2011 - Belgische beker (Standard)2015 - Turkse beker (Galatasaray)2020 - Belgische beker (Antwerp)

Met de voetnoot dat Bolat transfervrij vertrokken was bij Antwerp vóór de uitgestelde bekerfinale tegen Club Brugge in coronajaar 2020 gespeeld werd.

2

Darko Lemajic2018 - Letse beker (Riga FC)2019 - Letse beker (FK RFS)

De Serviër kwam bij zijn eerste bekerwinst aan de aftrap in zowel de achtste finale als de kwartfinale, nadien bleef hij telkens aan de bank gekluisterd. Met FK RFS kwam hij wel in actie in elke bekerwedstrijd. Meer nog: hij scoorde 5 doelpunten in 4 wedstrijden en ook in de finale was hij met een treffer én een assist beslissend.

Michael Ngadeu 2018 - Tsjechische beker (Slavia Praag)2019 - Tsjechische beker (Slavia Praag)

1

Julien De Sart2016 - Belgische beker (Standard)

Enkel in de eerste partij van de Luikse bekercampagne verscheen de middenvelder tussen de lijnen. Toen de finale gespeeld werd, was hij al vertrokken naar Middlesbrough.

Vadis Odjidja2008 - Belgische beker (Anderlecht)

De tegenstander van de Gentse kapitein op paasmaandag was vele jaren geleden zijn werkgever. Het gaat om een zeer vergelijkbare situatie als die met De Sart in 2016: Odjidja speelde één wedstrijd in de beginfase van het toernooi en werd in de winter weggeplukt door Hamburg.

Ten koste van rivaal Club Brugge schopte rivaal Gent het tot de finale. ©  BELGA

RSC ANDERLECHTTotaal: 6 bekerwinnaars, 8 bekers

2

Majeed Ashimeru2020 - Oostenrijkse beker (Red Bull Salzburg)2021 - Oostenrijkse beker (Red Bull Salzburg)

In 2020 miste hij slechts één match (door schorsing) en trof hij zelfs raak in de finale. Vorig seizoen maakte de Ghanees minuten in de eerste twee ronden, waarna een transfer naar Anderlecht volgde.

Lior Refaelov2015 - Belgische beker (Club Brugge)2020 - Belgische beker (Antwerp)

LEES MEER. Lior Refaelov won de Beker al met Club Brugge en Antwerp, straks ook met Anderlecht?

1

Wesley Hoedt2020 - Belgische beker (Antwerp)

Net als Bolat maakte hij wegens een aflopend huurcontract geen deel meer uit van de selectie van The Great Oldtoen de finale gespeeld werd.

Lisandro Magallán2019 - Nederlandse beker (Ajax)

De Argentijn werd opgesteld in de kwartfinale tegen Heerenveen, maar daar bleef het bij. In de finale kwam hij niet van de bank.

Bogdan Mykhaylichenko2015 - Oekraïense beker (Dinamo Kiev)

Ook hij speelde amper één duel (terugwedstrijd kwartfinale) in de desbetreffende campagne.

Joshua Zirkzee2019 - Duitse beker (Bayern München)

Dankzij twee korte invalbeurten (en een bankzittersrol in de finale) had de Nederlandse balvirtuoos een klein aandeel in de eindzege van de Duitse grootmacht. Net als vele hierboven vermelde spelers hoopt hij straks écht een beker te winnen.

Joshua Zirkzee en Lior Refaelov in het bekerduel op bezoek bij RAAL La Louvière. ©  BELGA

De coaches

Vincent Kompany won de FA Cup tweemaal (en de League Cup viermaal) in het shirt van Manchester City, als coach staat de teller uiteraard nog op 0. Hein Vanhaezebrouck won nog geen enkele beker.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten