Meta betaalde vorig jaar bijna 25 miljoen euro voor beveiliging van Mark Zuckerberg

 ©  REUTERS

Mark Zuckerberg veilig houden, kost handen vol geld. En de bedragen gaan elk jaar omhoog. De beveiliging van de oprichter van Facebook en CEO van moederbedrijf Meta kostte in 2021 zo’n 26,8 miljoen dollar (24,7 miljoen euro).

Bron: Bloomberg

Wie Facebook zegt, denkt aan Mark Zuckerberg. De CEO wordt daarom ook meestal persoonlijk geviseerd als er nieuws rond het sociale mediaplatform rondgaat. En daarom is beveiliging niet onbelangrijk. Maar de kost om Zuckerberg veilig te houden, is vele malen meer dan de bedragen die soortgelijke technologiebedrijven uitgeven. Zo kostte de beveiliging van Jeff Bezos van Amazon in 2021 ‘slechts’ 1,6 miljoen dollar, bijvoorbeeld.

Bij Zuckerberg zit het plaatje anders in elkaar. Afgelopen jaar betaalde moederbedrijf Meta 15,2 miljoen dollar (14 miljoen euro) om de CEO thuis en op reis te beschermen. Daarnaast krijgt hij ook nog eens 10 miljoen dollar (9,2 miljoen euro) als een ‘toelage voor belastingen’ om zijn familie veilig te houden. En dan is er ook nog 1,6 miljoen dollar voor het gebruik van een persoonlijk vliegtuig.

In totaal dus 26,8 miljoen dollar. Zo’n 6 procent meer dan in 2020. Die stijging schrijft Meta toe aan persoonlijke reizen, protocollen in verband met Covid-19 en prijsstijgingen voor beveiligingspersoneel.

Belangrijk is wel om te weten dat dat securitybudget eigenlijk voor een deel het loon van de CEO is, want Zuckerberg keert zichzelf jaarlijks een salaris van 1 dollar uit. En bonussen krijgt hij niet.

Meta betaalt ook niet enkel voor de beveiliging van Zuckerberg. Ook andere topfunctionarissen bij het bedrijf krijgen veiligheidsagenten rond zich. Zo werd er in 2021 bijna 9 miljoen dollar uitgegeven aan de beveiliging van COO Sheryl Sandberg. En daarbij moet nog 2,3 miljoen geteld worden voor het gebruik van een privéjet.

(sgg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten