Wereldbank ziet “alternatieve weg” om economische ramp in Afghanistan te vermijden

 ©  REUTERS

De Wereldbank heeft het talibanregime in Afghanistan opgeroepen om de mensenrechten te respecteren en een “gezond” economisch beleid te voeren. Dat is nodig om een economisch herstel in het land mogelijk te maken, zo luidt het woensdag in een rapport.

Bron: BELGA

“In de huidige omstandigheden zijn de perspectieven voor de Afghaanse economie desastreus”, zo waarschuwt de Wereldbank. Het bruto binnenlands product per inwoner zou tegen eind dit jaar met zo’n 30 procent dalen in vergelijking met eind 2020. “De economie groeit niet snel genoeg om de bestaansmiddelen te verbeteren of kansen te creëren voor de 600.000 Afghanen die jaarlijks de arbeidsgeschikte leeftijd bereiken.”

“Een alternatieve weg is mogelijk”, meent de Wereldbank, maar dan moet de regering “de basisnormen voor de behandeling van vrouwen en meisjes en de mensenrechten onderschrijven en een gezond economisch beleid voeren”. De taliban, de fundamentalistische islamitische beweging die in augustus vorig jaar opnieuw de macht greep in Afghanistan, kwam eind maart terug op een besluit om meisjes naar school te laten gaan.

Afghanistan beschikt nochtans “over een aanzienlijk economisch potentieel, dat verband houdt met zijn landbouwsector en natuurlijke bronnen, zijn jonge en groeiende bevolking en de recente verbetering van de veiligheidssituatie”, meent de Wereldbank, die onderstreept dat de internationale gemeenschap ook humanitaire steun moet blijven verlenen om een economisch herstel mogelijk te maken.

Sinds de taliban aan de macht is, is het land in een diepe financiële en humanitaire crisis verzeild, veroorzaakt door de blokkering van miljarden aan buitenlandse tegoeden en de plotse stopzetting van de internationale steun die het land gedurende twintig jaar min of meer overeind hield. “De inkomsten per inwoner zijn waarschijnlijk met een derde gedaald in de laatste maanden van 2021, waarmee de economische vooruitgang die sinds 2007 was gerealiseerd is weggeveegd”, aldus het rapport.

Aangeboden door onze partners