Schadevergoeding voor zwarte medewerker Tesla met 122 miljoen dollar verlaagd

 ©  AP

Een federale rechter in San Francisco heeft woensdag een schadevergoeding van 137 miljoen dollar (125 miljoen euro) die Tesla moest betalen aan de zwarte voormalige werknemer Owen Diaz teruggebracht tot 15 miljoen dollar. Rechter William Orrick zei door “juridische principes” gedwongen te zijn het bedrag met 122 miljoen dollar te verlagen.

Bron: BELGA

De autofabrikant werd in oktober vorig jaar door een jury veroordeeld tot het betalen van de schadevergoeding aan Diaz, omdat die als uitzendkracht in een Tesla-fabriek in Fremont te maken kreeg met een racistische werkomgeving. Diaz werkte in 2015 en 2016 in die fabriek in het noorden van Californië.

Tesla ging in beroep tegen de schadevergoeding omdat het bedrag buitensporig hoog en “zonder precedent in de Amerikaanse antidiscriminatiewetgeving” zou zijn.

De oorspronkelijke schadevergoeding bestond uit 6,9 miljoen dollar voor emotionele schade en 130 miljoen dollar als straf. Rechter Orrick stelt dat de maximaal haalbare compensatie voor emotionele schade in het geval van Diaz 1,5 miljoen dollar bedraagt. Daarbovenop komt 13,5 miljoen dollar aan straf, wat leidt tot de schadevergoeding van 15 miljoen dollar.

De jury kwam vorig jaar tot de conclusie dat de maker van elektrische auto’s er niet in was geslaagd om te voorkomen dat de werknemer met racisme werd geconfronteerd. Rechter Orrick bevestigde dat woensdag. Diaz verklaarde tijdens het proces dat racistische opmerkingen geregeld werden gebruikt in de fabriek in Fremont. Ook het “n-woord” zou daarbij meermaals zijn gevallen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten