Beelden tonen hoe Amerikaanse agent zwarte man (26) in het hoofd schiet bij verkeerscontrole: “Lijkt wel executie”

© rr

De politie in de Amerikaanse staat Michigan heeft woensdag beelden vrijgegeven van een verkeerscontrole die een zwarte man begin deze maand fataal werd. De 26-jarige Patrick Lyoya werd op 4 april doodgeschoten door een politieagent in de stad Grand Rapids, volgens een advocaat van zijn nabestaanden “lijkt er sprake te zijn van een executie”.

adb, jvhBron: Belga, New York Times, CNN

Op de schokkende beelden is te zien hoe een agent het voertuig van Lyoya aan de kant zet voor een verkeerscontrole: de wagen van de zwarte man zou ongeldige nummerplaten gehad hebben. Lyoya stapt uit zijn wagen, waarop de agent hem vraagt om weer in te stappen. Lyoya lijkt dat niet goed te begrijpen, waarop de agent hem vraagt of hij Engels spreekt. Na een kort gesprek grijpt de agent de man, waarop Lyoya er te voet vandoor gaat. Na een achtervolging volgt een lange worsteling, waarbij de agent een taser probeert te gebruiken maar daar niet in slaagt. Lyoya zou de taser in handen hebben gekregen, maar dat is op de beelden niet duidelijk te zien.

LEES OOK. Een lange voorgeschiedenis: tientallen zwarte Amerikanen afgelopen jaren omgekomen door politiegeweld

Halverwege de worsteling stopt de bodycam van de agent met filmen. Volgens de politie gebeurde dat omdat er druk werd uitgeoefend op de camera, maar het is niet duidelijk of dat met opzet gebeurde. Andere camera’s – in de politiewagen, een bewakingscamera van een nabijgelegen woning, en de smartphone van een omstaander – filmen wat er daarna gebeurde: wanneer Lyoya op zijn buik ligt, lost de agent het fatale schot. Lyoya wordt in het hoofd geraakt, en overlijdt ter plaatse. Volgens Benjamin Crump, de advocaat van de nabestaanden van Lyoya, “laat de video zien dat er onnodig, buitensporig, en fataal geweld is gebruikt tegen een ongewapende zwarte man die verward was door de gebeurtenis en vreesde voor zijn leven”.

“Black Lives Matter”

Eerder deze week werd al door ruim honderd mensen betoogd voor het gemeentehuis van Grand Rapids, waarbij demonstranten onder meer “Black Lives Matter” riepen. Politiechef Eric Winstrom zegt de heftige beelden mede naar aanleiding van die demonstratie te hebben vrijgegeven. Hij heeft ook de vader van Lyoya ontmoet, en naar eigen zeggen “samen met hem gerouwd” om de dood van de man. “Het is gewoon hartverscheurend”, zei hij tegen lokale media.

De agent in kwestie, wiens identiteit niet werd vrijgegeven, is met betaald verlof en mag in afwachting van het strafrechtelijke onderzoek niet werken. De advocaat van de nabestaanden vraagt om zijn ontslag en vervolging.

De dood van Lyoya is de zoveelste in een lange voorgeschiedenis van excessief politiegeweld tegen de zwarte bevolking in de Verenigde Staten. Ook het politiekorps van Grand Rapids – een stad met 200.000 inwoners, van wie zo’n 20 procent zwart zijn – kent zo’n voorgeschiedenis: in 2017 werd tijdens de zoektocht naar een vrouw van middelbare leeftijd een 11-jarig meisje gehandboeid toen ze haar ouderlijke woning verliet, en datzelfde jaar werden vijf onschuldige tieners onder schot gehouden. In 2020 werd een betoger dan weer in het gezicht geschoten met een gascapsule.

 ©  AP

 ©  AP

 ©  AP

 ©  AP

 ©  AP

 ©  AP

 ©  AP

 ©  AFP

 ©  AP

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten