150 boeren protesteren tegen opkopen van landbouwgrond door Colruyt in Halle: “Wie de aarde wil bezitten, zal woede oogsten”

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  Karel Hemerijckx

Zowat 150 boeren hebben vrijdagmiddag in Halle geprotesteerd tegen supermarktketen Colruyt, die volgens hen te veel landbouwgrond opkoopt. De boeren trokken in colonne en met een vijftal tractoren naar de hoofdzetel van Colruyt.

jvhBron: BELGA

Over een parcours van een kleine twee kilometer trok de stoet van het Bevrijdingsplein in Halle, via de administratieve hoofdzetel van de supermarktketen, tot aan het logistieke centrum en het magazijn aan de Zinkstraat. Op de parking van het administratief centrum en aan de Zinkstraat werd een lading aarde uit een tractor gelost. De protesterende boeren droegen pancartes en kartonnen borden met slogans als “Wie de aarde wil bezitten, zal woede oogsten”, “Boeren boos om landroof”, en “Colruyt heeft me gedood”.

De zowat 150 boeren kaarten de, wat zij noemen, “landroof” aan van Colruyt. Een recent onderzoek van nieuwswebsite Apache bracht aan het licht dat Colruyt de afgelopen jaren ruim 175 hectare landbouwgronden en weilanden heeft opgekocht. “Dit drijft de prijzen op voor jonge boeren”, zegt Wim Moyaert, coördinator van Boerenforum. “De grond wordt schaars en onbetaalbaar. We vrezen dat er slechts aan tijdelijke en dure contracten gehuurd zal kunnen worden van grote spelers als Colruyt, waardoor het niet meer haalbaar wordt om te blijven boeren.”

Boerenforum en de andere deelnemende organisaties roepen de overheid op om paal en perk te stellen aan de praktijken. Daarvoor willen ze onder meer dat er een grondobservatorium komt, zodat in een oogopslag duidelijk wordt wie de gronden aan welke prijzen aanschaft, en hoe de pachtprijzen geregeld zijn. “De investerende bedrijven doen niets illegaals, de wet laat dit toe”, verduidelijkt Moyaert. “Het beleid moet dus ook aangepast worden.” De actie vond trouwens niet toevallig vrijdag plaats, op de Internationale Dag van de Boerenstrijd.

Colruyt zegt in een reactie dat het de landbouwgronden opkoopt, juist met de bedoeling om ze landbouwgrond te laten blijven. “Als er landbouwgrond wordt verkocht op de immobiliënmarkt, krijgt die vaak een andere bestemming en kan er geen landbouw meer op gebeuren”, zegt Saskia De Block, verantwoordelijke landbouw bij Colruyt. “Onze intentie is: landbouwgrond blijft landbouwgrond.” De supermarktketen verzekert daarnaast dat het niet “aggressief” te werk gaat. “We bekijken dossier per dossier, en bekijken wat de marktconforme prijzen zijn.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten