Verbluffende Elisa Longo Borghini houdt achtervolgende groep af en soleert naar winst in Parijs-Roubaix, Lotte Kopecky sprint naar tweede plek

 ©  AFP

De Italiaanse Elisa Longo Borghini heeft op erg knappe wijze de tweede editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen gewonnen. Rond kilometer 30 ging ze voorbij het groepje Kopecky-Bastianelli-Brand en zou ze niet meer ingehaald worden. Longo Borghini wordt de opvolgster van Lizzie Deignan. Lotte Kopecky sprintte nog naar de tweede plek, voor Lucinda Brand.

Jens Heylen

Vijf sterren kreeg Lotte Kopecky van ons. Niet meer dan logisch na haar prachtige overwinningen in de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen. Zelf gaf Kopecky aan dat ze Parijs-Roubaix nog niet perse dit jaar aan haar palmares wilde toevoegen, maar waarom niet? De Britse titelverdedigster Lizzie Deignan was wegens haar zwangerschap niet van de partij en ook nummer twee van vorig jaar, Marianne Vos, moest door een positieve coronatest op het laatste moment verstek geven. Meteen twee te duchten tegenstreefsters minder meteen voor Kopecky.

De nog maar tweede editie van de Helleklassieker voor vrouwen telde van startplaats Denain tot de finish in Roubaix net geen 125 kilometer, waarvan bijna 30 kilometer aan kasseien te verteren was. En het was aan de eerste kasseistrook waar er voor het eerst wat te beleven viel. Het hoge tempo van Ellen van Dijk (Trek-Segafredo) maakte de vijfkoppige leidersgroep wat nerveus en het zorgde ook voor serieuze splitsingen in het peloton. Achter Van Dijk waren de favorieten wel gewoon mee.

Nadat de eerste valpartijen een feit waren en de lekke banden, voor onder meer Van Dijk, elkaar opvolgden, was er nog maar één renster overgebleven in de kopgroep. De Duitse Tanja Erath gaf zich niet zomaar gewonnen, maar tegen het aankomende pelotonnetje was geen kruid gewassen.

Versnelling Kopecky

Zo zaten de (overgebleven) rensters opnieuw samen en het was Chantal van den Broek-Blaak die de koers ging aanvoeren op de kasseien. Mooi van de Nederlandse, maar bij de volgende strook was het aan haar ploeggenote Lotte Kopecky. Met een serieuze versnelling trok ze de koers helemaal open. Ze kreeg vrijwel meteen de Italiaanse Marta Bastianelli met zich mee en een aantal meters later maakte Lucinda Brand ook de oversteek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het spraakmakende trio bleef ook enige tijd op kop rijden, maar de achtervolgers kwamen beetje bij beetje aansluiten. Op de kasseistrook van Templeuve, met nog iets meer dan 30 kilometer te rijden, gebeurde het dan. Het drietal kreeg het gezelschap van een select groepje, maar van een hergroepering wilde Longo Borghini allerminst weten. De Italiaanse stoomde meteen door en liet alles en iedereen achter zich.

Alles of niets-pogingen van Chantal van den Broek-Blaak en Lotte Kopecky, onder meer op één van de laatste kasseistroken Carrefour de l’Arbre, waren tevergeefs want de Italiaanse bleef haar voorsprong behouden. Naar het einde toe bouwde ze die zelfs nog meer uit. Longo Borghini wordt de opvolgster van Lizzie Deignan, Lotte Kopecky sprint nog sterk naar de tweede plek. Lucinda Brand vervolledigt het podium in de Vélodroom van Roubaix.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag Parijs-Roubaix Femmes:

1. Elisa Longo Borghini in 3u10’54”

2. Lotte Kopecky + 23”

3. Lucinda Brand z.t.

4. Elise Chabbey z.t.

5. Marta Cavalli z.t.

6. Floortje Mackaij z.t.

7. Ellen van Dijk z.t.

8. Chantal van den Broek-Blaak +32”

9. Pfeiffer Georgi + 2’22”

10. Sandra Alonso +2’22”

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten