Bijna 22.000 Fransen op straat tegen Le Pen

 ©  REUTERS

In Frankrijk zijn zaterdag bijna 22.000 demonstranten op straat gekomen tegen extreemrechts. Ze uitten hun ongenoegen over de extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen, die het komende zondag opneemt tegen zittend president Emmanuel Macron in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

ltoBron: BELGA

De betogingen vonden plaats in en rond Parijs en in een dertigtal andere Franse steden. In de hoofdstad was sprake van net geen 10.000 demonstranten.

Volgens Jean-François Julliard van Greenpeace Frankrijk is het protest vooral bedoeld om extreemrechts aan te klagen en te verhinderen dat Le Pen het komende zondag haalt. “Als zij aan de macht komt, zou dat een stap terug in de tijd zijn”, zei hij aan het Franse persagentschap AFP. Naast Greenpeace waren ook SOS Racisme, de Franse mensenrechtenliga en tal van andere organisaties aanwezig, net als enkele vakbonden. De acties telden ook opvallend veel jonge deelnemers.

LEES OOK. Traditionele partijen weggevaagd in Frankrijk, en dat is ook waarschuwing voor België (+)

Ook opvallend, de deelnemers aan de acties van zaterdag waren over het algemeen geen aanhangers van Macron. “We willen Marine Le Pen niet in het Elysée. We zijn hier om te zeggen: ‘gebruik het stembiljet om te verhinderen dat zij aan de macht komt’, niet om op te roepen om op Macron te stemmen. Maar daar komt het uiteindelijk wel op neer”, vat de Antiracismebeweging Mrap de boodschap samen.

Marine Le Pen en Emmanuel Macron nemen het volgende week zondag tegen elkaar op in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen, een heruitgave van de tweede ronde vijf jaar geleden. Tijdens de eerste ronde van de verkiezingen afgelopen weekend moest Le Pen de duimen leggen tegen de zittende president: hij kon bijna 28 procent van de kiezers overtuigen, Le Pen kreeg ruim 23 procent van de stemmen.

LEES OOK. Niet alleen extreemrechts scoort sterk bij Franse verkiezingen: “Het land is verdeelder dan ooit” (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten