Arabische partij schort steun voor Israëlische regering op na rellen op Tempelberg

 ©  REUTERS

In Israël heeft de kleine coalitiepartner Verenigde Arabische Lijst - ook wel Ra’am - zondagavond zijn steun voor de regering van premier Naftali Bennett “opgeschort” in verband met de rellen op de Tempelberg in Jeruzalem.

ltoBron: BELGA

De Tempelberg ligt in Oost-Jeruzalem, het door Israël sinds 1967 bezette Palestijnse deel van de stad, en is zowel voor islamitische als joodse gelovigen een belangrijke plaats. De voorbije dagen kwam het er tot rellen tussen de Israëlische ordediensten en Palestijnse demonstranten. Daarbij raakten vrijdag meer dan 150 Palestijnen gewond en zondag een twintigtal.

LEES OOK. Meer dan 150 gewonden na rellen nabij al-Aqsa-moskee in Jeruzalem

In een mededeling zeggen Ra’am en de vier parlementsleden van de partij dat ze hun steun voor de coalitie “opschorten” wegens het hardhandige optreden van de politie. Dat heeft niet meteen gevolgen voor de regering van Bennett, aangezien de Knesset tot 5 mei in reces is, maar “als de regering haar arbitraire maatregelen voortzet, zullen we collectief ons ontslag indienen”, waarschuwen ze wel.

Bennett volgde Benjamin Netanyahu in juni op als eerste minister. Zijn coalitie bestaat uit linkse, rechtse en centrumpartijen, en dus ook uit Ra’am. Het is de eerste Arabische formatie die een Israëlische regering steunt.

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten