Gerard Piqué verdedigt miljoenendeal met Spaanse voetbalbond: “Enige illegale is dat die audiobestanden zijn uitgelekt”

 ©  ISOPIX

De Spaanse voetbalbond (RFEF) heeft een commissie van 24 miljoen euro bedongen voor Kosmos, het sportevenementenbedrijf met Barcelona-verdediger Gerard Piqué als voorzitter, om de Spaanse Supercup naar Saoedi-Arabië over te brengen. Dat meldde het Spaanse El Confidencial. Maandagavond laat reageerde Piqué zelf op de beschuldigingen: “Ik heb niets te verbergen”.

Bron: BELGA

De nieuwssite had toegang tot documenten en privé-audioberichten tussen Pique en RFEF-voorzitter Luis Rubiales. Volgens El Confidencial krijgt de Spaanse voetbalbond 40 miljoen euro per seizoen voor elk van de zes edities die sinds 2020 in Saoedi-Arabië worden gehouden (240 miljoen euro in totaal), terwijl Kosmos 4 miljoen euro per seizoen ontvangt, goed voor 24 miljoen euro in totaal.

“Pique heeft een belangrijke rol gespeeld bij de onderhandelingen over de organisatie van de Spaanse Supercup in Saoedi-Arabië en heeft tijdens dit proces om nog nader te bepalen redenen een voorkeursbehandeling gekregen van Rubiales. Een woordvoerder van Pique ontkende dat hij een speciale behandeling heeft gekregen,” aldus El Confidencial.

Geen rechtstreekse betalingen

De eerste editie van de Spaanse Supercup in Saoedi-Arabië vond plaats in januari 2020, met Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid en Valencia. Real Madrid pakte de eindzege, nadat het in de finale Atlético versloeg in de strafschoppenreeks. 

Enkele weken voor deze eerste editie had Rubiales op een persconferentie bevestigd dat Kosmos tussenbeide was gekomen in de onderhandelingen met Saoedi-Arabië. Hij benadrukte toen dat de federatie geen rechtstreekse betalingen had gedaan aan het door Pique opgerichte bedrijf. Daardoor werd een schending van de ethische code voorkomen.

Donderdag verklaarde de RFEF het slachtoffer te zijn geworden van een “computeraanval in het kader van een criminele actie”. De federatie meldde dat “documenten, gesprekken en privé-audio’s van de voorzitter en de secretaris-generaal” waren gestolen.

In sportkrant Marca verklaarde de bond maandag dat “deze informatie niets nieuws brengt in vergelijking met wat in 2019 openbaar werd gemaakt”. “Alle cijfers van de transactie zijn gepresenteerd, toegelicht en gestemd door de vergadering. Dit maakt deel uit van de pestcampagne waaraan we gewend zijn,” aldus een bondsofficial in Marca.

Piqué: “Ik heb niets te verbergen”

Maandagavond laat stond Piqué zelf de pers te woord via het streamingkanaal Twitch. “Ik ben heel trots op deze overeenkomst, want die is enorm belangrijk voor het Spaanse voetbal”, begon de Spanjaard zijn verhaal. “Het is helemaal legaal en naar mijn mening is er geen sprake van belangenvermenging. Ik ga geen beslissingen nemen op basis van wat andere mensen denken en heb niets te verbergen. Daarom ben ik nu ook bereid om vragen te beantwoorden, desnoods tot drie uur ’s nachts.”

“Het enige illegale is dat er audiobestanden zijn uitgelekt naar de pers”, vervolgde Piqué. “En ze hebben dat gedaan met slechte intenties. Je hoeft niet slim te zijn om te weten wie daar achter zit. Het nieuws kwam uit in 2019, kijk maar naar de kranten. Toen was het eigenlijk niet eens nieuws. En nu drie jaar later zijn deze audio’s uitgelekt en is het opeens groot nieuws.”

Volgens Piqué is het ook geen enkel probleem om dat soort zaken te doen als profvoetballer. “Als jullie zeggen dat het mijn wedstrijden beïnvloedt, dan hebben jullie geen idee wie ik ben. Het is met ‘shit’ gooien om met ‘shit’ te gooien. Ik kan een commerciële overeenkomst heel goed scheiden met het voetbal.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten