Jumbo-Visma en UAE lagen al op de loer, na Parijs-Roubaix is Dylan van Baarle helemaal grof wild: “Hopelijk blijft hij toch bij ons”

 

 ©  Getty Images

1 / 2

Dylan van Baarle (29) claimde zondag op de piste in Roubaix de grootste zege uit zijn carrière. De Nederlander van Ineos Grenadiers zette de kasseiklassieker met een knappe solo van meer dan 20 kilometer oververdiend naar zijn hand. Een absolute uitschieter voor Van Baarle, die al jaren grossiert in ereplaatsen. En dat was ook andere teams niet ontgaan.

HC, GVDL, SFJ

Van Baarle is intussen aan zijn vijfde seizoen toe bij het Britse team van sir Dave Brailsford. Zijn contract loopt eind dit jaar af en er is nog geen deal over een verlenging. Of zijn zege in Roubaix daar verandering in brengt, is niet duidelijk. Dat hij gisteren niet alleen zijn palmares, maar ook zijn loonstrookje aandikte, lijkt nu al vast te staan. Jumbo-Visma klopte alvast bij Van Baarle aan. Die interesse bevestigde de renner zelf. UAE zou echter ook in de race zitten om de Nederlander voor 2023 vast te leggen.

Opbod?

De overwinning in Roubaix lijkt het voor Ineos Grenadiers alleen maar lastiger te maken om Van Baarle te houden. “Of net niet”, meent ploegleider Servais Knaven. “Het is nu in elk geval duidelijk dat hij zijn geld waard is. Of er nu een opbod zal losbarsten tussen teams, daar kan ik verder niets over zeggen. Ik hoop dat hij blijft, net als iedereen, maar het is aan hem om daar samen met andere mensen van het team uit te komen.”

Voor Van Baarle zelf was het de voorbije 24 uur vooral nagenieten van zijn triomf. Hij omschreef zondag al even zijn gevoelens. “Toen ik de Vélodrome opdraaide, heb ik toch nog even gekeken of ik echt wel alleen was. Een speciaal moment, net als toen de ploegleiders (Knaven en Hammond, red.) naast me kwamen rijden. Servais spoorde me aan om er zo veel mogelijk van te genieten. Vorig jaar kwam ik nog buiten tijd binnen, deze keer had ik kippenvel. Zeker toen ik Dave Brailsford full gas zag juichen op de piste. We jagen hier al jaren op met het team.”

 

 ©  BELGA

Zijn kassei is eigenlijk pas de zesde profzege voor de 29-jarige Van Baarle, maar wat voor één. Zijn tweede plek op het WK in Leuven van vorig jaar bleek een kantelpunt. “Die zilveren medaille heeft bij mij voor een klik gezorgd. Een heel belangrijk moment. Onze bondscoach Koos Moerenhout sprak me vooraf zoveel vertrouwen in en hoewel ik niet wist hoe goed ik zou zijn, bleef hij in me geloven. Dat heeft me gesterkt om ook meer in mezelf te gaan geloven en dit is nu een gevolg ervan. Eigenlijk haat ik het zelfs om over kasseien te rijden. Maar als je het sneller doet dan de rest, is het wél plezant, natuurlijk.”

Snelste Roubaix ooit

Van Baarle krijgt meteen de snelste Roubaix aller tijden op zijn naam. Aan een gemiddelde snelheid van 45,792 kilometer per uur legde hij de 257,2 kilometer van Compiègne naar Roubaix af (inclusief fietswissel!), meer dan 0,5 kilometer per uur sneller dan Greg Van Avermaet in 2017. “Ik ben niet de man van de hoge piekwaardes, maar nu de koersen al vroeg hard gemaakt worden, speelt dat in mijn kaarten. Ik probeer zelf ook superhard te koersen om iedereen al op de knieën te krijgen voor de sleutelmomenten. Ik haal niet de hoogste piekwaardes, maar na een koers van 250 kilometer trap ik wel nog mijn beste wattages. Dat is mijn sterkte.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten