Kathleen Van Brempt verkozen tot voorzitter van nieuwe Covid-commissie Europees Parlement: “EU is niet gewapend om crisissen aan te pakken”

Kathleen Van Brempt ©  Alex Vanhee

Kathleen Van Brempt (Vooruit) is in het Europees Parlement verkozen als voorzitter van een nieuwe bijzondere commissie die de Europese aanpak van de coronacrisis zal evalueren. “Wat de afgelopen jaren ons hebben geleerd, is dat de Europese Unie niet voldoende gewapend is om crisissen aan te pakken. Dat maakt het werk van deze speciale commissie des te belangrijker”, vat ze het opzet van de commissie samen.

jvhBron: BELGA

De 38 leden tellende commissie zal zich over vier onderwerpen buigen: het gezondheidsbeleid, democratie en fundamentele rechten, de sociaaleconomische impact van de coronacrisis en de aanpak van de pandemie op mondiaal niveau. “Covid-19 was meer dan een gezondheidscrisis. Deze commissie zal op een holistische manier te werk gaan en ook kijken naar de impact van de pandemie op alle aspecten van de samenleving”, zegt Van Brempt. “Dat moet leiden tot een rapport met aanbevelingen over hoe we de crisisaanpak van de Europese Unie kunnen versterken.”

Volgens de Vooruit-politica kan na corona niet gewoon tot de orde van de dag worden overgegaan. “Corona heeft een enorme impact gehad op onze gezondheidssector, onze economie en ons dagelijks leven. Deze commissie moet een stap terugzetten en een grondige analyse maken van de lessen die we uit deze pandemie kunnen trekken.”

Het mandaat van de bijzondere commissie loopt in principe 12 maanden, maar kan worden verlengd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten