Economische groei koelt wereldwijd af, Oekraïne stevent af op krimp met 35 procent

Themabeeld ©  AP

De oorlog in Oekraïne weegt op de groei van de mondiale economie. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht voor 2022 nog 3,6 procent groei van het bruto binnenlands product. Dat is 0,8 procentpunt minder dan de vorige prognose van begin dit jaar. De Oekraïense economie zou met meer dan een derde krimpen.

jvhBron: BELGA

Voor de eurozone staat nog 2,8 procent groei in de tabellen voor dit jaar, een daling met 1,1 procentpunt ten opzichte van de prognose in januari. Voor de Verenigde Staten gaat de internationale financiële instelling nog uit van 3,7 procent groei dit jaar (-0,3 procentpunt lager dan in januari). De groei in China zou in 2022 uitkomen op 4,4 procent, een prognosedaling met 0,4 procentpunt.

De Russische economie zou met 8,5 procent krimpen dit jaar, die van Oekraïne met maar liefst 35 procent. De prognoses zijn drastisch pessimistischer dan voorheen, met een verlies van respectievelijk 11,3 en 38,5 procentpunten.

Voor de prognoses van Oekraïne benadrukt het IMF de onzekerheidsfactor. Het is bijvoorbeeld onmogelijk precieze gegevens over de schade aan de economie te becijferen. Maar gezien de vernietiging van infrastructuur op grote schaal en de miljoenen ontheemden, verwacht de instelling een zeer “strenge” krimp. Zelfs indien de oorlog binnenkort gedaan zou zijn, blijft er nog jarenlang economische schade, klinkt het. Voor Rusland wordt verwezen naar de impact van de vele sancties.

De oorlog in Oekraïne heeft naast een humanitaire crisis volgens het IMF dus ook economische schade met zich meegebracht. Er is sprake van een aanzienlijke afkoeling van de groei, die gepaard gaat met een toename van de inflatie. Die zou dit jaar aantrekken tot 5,7 procent in de ontwikkelde landen en 8,7 procent in de opkomende landen.

De prognoses voor de wereldeconomie tekenden een harde terugslag op, in hoofdzaak door de oorlog in Oekraïne, besluit IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas. Hij wijst erop dat de oorlog het postcoronaherstel vertraagt. “Deze crisis vindt plaats terwijl de mondiale economie nog niet volledig hersteld is van de pandemie.

IMF pessimistischer voor Belgische economie

Het IMF verlaagt ook de groeiprognoses voor België. Het IMF stelt nu een groei van 2,1 procent van het bbp voorop in 2022, en is zo pessimistischer dan de Nationale Bank. De vorige IMF-prognose voor België gaat al terug tot oktober. Toen verwachtte de internationale financiële instelling nog 3,1 procent groei van het bbp in 2022.

Het nieuwe IMF-cijfer ligt ook lager dan de prognoses van andere instellingen. De Nationale Bank communiceerde vorige maand een groei van 2,4 procent dit jaar. Voorheen ging de centrale bank nog uit van een groei met 2,6 procent. De oorlog in Oekraïne heeft een serieuze impact op de Belgische economie, maar zal niet leiden tot een zware economische recessie of stagflatie in ons land, klonk het toen bij de NBB. In februari ging het Planbureau nog uit van 3 procent groei, maar dat cijfer werd voor de uitbraak van de oorlog in Oekraïne wereldkundig gemaakt.

Voor 2023 gaat het IMF voor ons land nu uit van 1,4 procent groei. Enkele jaren later zou dat evolueren naar 1,2 procent groei in 2027. Ook de IMF-prognose voor volgend jaar ligt onder die van de Nationale Bank (1,5 procent).

Aangeboden door onze partners