België draaischijf voor geroofd antiek: overheid verkocht gestolen miljoenenstuk… voor 240 euro
Een eeuwenoud bronzen hoofd, gemaakt in Nigeria, net zoals door de overheid verkochte miljoenenstuk. — © Bridgeman Images
Door een gebrek aan controle is België uitgegroeid tot een draaischijf voor geroofd en vals antiek. Dat blijkt woensdag uit ‘Trafiek antiek’, een reeks van De Tijd en VRT NWS.
In de antiekwereld was het jaren een gekende truc: voor een stuk waar een geurtje aan hangt, vraag je een Vlaamse uitvoervergunning aan. Controle was er nauwelijks. Nochtans heeft ons land zich met de ondertekening van een Unesco-verdrag in 2009 ertoe verbonden alle in- en uitvoer te controleren van antiquiteiten uit landen die gebukt gaan onder plunderingen.
De woordvoerster van het Brussels parket, Sarah Durant, bevestigt aan De Tijd het gebrek aan controle op de exportvergunningen. “Een trafikant gebruikt zo’n exportvergunning om de legale herkomst van een stuk aan te tonen. In de ogen van de sector was het daardoor allicht makkelijker om in België kunstvoorwerpen wit te wassen.”
Ook de douane onderschept amper “culturele goederen”. Het aantal vaststellingen is beperkt - slechts 19 vorig jaar en in 2018 zelfs maar één - en de voorbije jaren was er maar één inbeslagname.
Eén rechercheur, één assistent
Het geld dat in antieksmokkel omgaat, wordt evenmin gedetecteerd. Bij de antiwitwascel zijn de voorbije jaren amper verdachte transacties aangegeven. In 2017 en 2018 was er even meer aandacht voor, uit vrees dat de terreurorganisatie IS antiquiteiten vanuit Syrië en Irak zou smokkelen, maar de interesse bij de politiediensten slonk snel.
Nadat de onderzoekscel ART, die bij de federale politie kunstcriminaliteit onderzocht, werd opgedoekt, bleven vanaf 2015 voor heel België maar één rechercheur en één assistent over om de strijd tegen dat soort criminaliteit te coördineren. “De kunst- en antieksector in België heeft geprofiteerd van die laksheid”, zegt Durant. “Er zijn ons geen gevallen bekend die tot een veroordeling van een antiekhandelaar hebben geleid.”
240 euro
Een opvallende Belgische blunder als het gaat om geroofd antiek, is de zaak rond een in Nigeria gestolen levensgroot bronzen hoofd. Dat meer dan vijf eeuwen oud stuk, dat miljoenen waard is, werd door de Belgische overheid openbaar verkocht voor een luttele 240 euro. Nigeria vraagt het erfgoed terug, maar de Oost-Vlaamse antiquair die het voor een schijntje kocht, weigert het nu af te staan.
Lees ook
Eerste van nieuwe Belgische mijnenjagers te water gelaten: “Belangrijk moment”
Koloniaal verleden: bio-ethisch comité pleit voor verbod op handel in menselijke resten
DE INSIDER. De vuurdoop van de nieuwe Duivels: “We gaan al blij mogen zijn met een gelijkspel tegen Zweden”
Komend weekend schakelen we over op zomertijd: minder slapen, langer licht
Video
Hoofdpunten
2.000 extra treinen per week zonder haltes op te offeren: zo ziet nieuw vervoersplan van de NMBS eruit
De weg uit het labyrint is gevonden: Minotaurus is nieuwe afvaller in ‘The masked singer’
Alexander De Croo na begrotingsakkoord: “Dat politici zelf beslissen over hun loon en pensioen is niet gezond. Een apart comité zou dat moeten vastleggen”
Fitte Vormer kan ook geen wonderen verrichten: Toby Alderweireld schenkt Antwerp verdiende zege tegen Zulte Waregem
De échte blauwe vinkjes gaan verdwijnen: enkel wie betaalt, krijgt er nog eentje
Beste van Plus
Nieuwe huiseigenaars klagen tijdlang over sigarettengeur in badkamer en ontdekken tijdens kuisbeurt waar het vandaan komt: “Walgelijk”
Moeder laat dochter eigen haren knippen, maar heeft daar meteen spijt van: “Heb je wel een spiegel gebruikt?”
Japanner Seiichi Sano (89) is de oudste surfer ter wereld: “Ik wil surfen tot ik 100 ben”
Spaanse actrice wordt op haar 68ste nog moeder via draagmoederschap: “IK LEEF WEER”
Vrouwen kaarten nietsvermoedend tot ongenode vijfde “gast” opduikt: “Help!”