Charles Michel op bezoek in Oekraïne: “Oorlogsmisdaden die hier werden gepleegd, zullen nooit worden vergeten”

© Reuters

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, is woensdag naar Oekraïne afgereisd. Eerst bezocht hij Kiev en hij ging onder meer naar de verwoeste stad Borodyanka. “De oorlogsmisdaden die hier gepleegd zijn, zullen nooit worden vergeten”, aldus Michel. Later op de dag had hij een onderhoud met de Oekraïense president Zelenksi.

mtm

Michel werd woensdagochtend op een perron in hoofdstad Kiev begroet door vicepremier voor Europese en Euro-Atlantische Integratie Olga Stefanisjyna. “In Kiev vandaag, in het hart van het vrije en democratische Europa”, zo tweette Michel daarover.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Later reisde Michel ook nog af naar de verwoeste stad Borodyanka. “Net als Boetsja en zo veel andere dorpen in het land”, schrijft Michel op Twitter. “De oorlogsdaden die hier gepleegd zijn, zullen nooit worden vergeten. Er kan geen vrede zijn zonder rechtvaardigheid.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De voormalige premier van ons land had ook nog een onderhoud met president Volodimir Zelenski. Volgens de Oekraïense president werden “sancties tegen Rusland, defensie en financiële steun” besproken. Michel en Zelenksi bespraken ook de antwoorden op de vragenlijst voor de Oekraïense toetreding tot de EU.

Michel is niet de eerste leider van de Europese instellingen die Oekraïne met een bezoek een hart onder de riem wil steken. Ook de voorzitsters van het Europees Parlement en de Europese Commissie, Roberta Metsola en Ursula von der Leyen, gingen al in Kiev langs, evenals een aantal Europese staatshoofden en regeringsleiders.

Michel arriveert in Oekraïne op een moment dat het Russische leger een nieuw offensief in het oosten van het land heeft gelanceerd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten