Prodemocratische radio-dj veroordeeld tot 40 maanden cel in Hongkong

 ©  REUTERS

Een prodemocratische radio-dj in Hongkong is woensdag veroordeeld tot 40 maanden cel voor “opruiende taal”. De rechter maakte gebruik van een wet die nog stamt uit het Britse koloniale tijdperk, en die voor het eerst weer in een rechtbank werd ingeroepen sinds Hongkong in 1997 aan China werd teruggegeven.

mtmBron: BELGA

De 49-jarige Tam Tak-chi, voormalig presentator en ondervoorzitter van de oppositiepartij People Power, zit al een jaar in de cel. Hij werd beschuldigd van het roepen van de prodemocratische slogan “bevrijd Hongkong, revolutie van onze tijd” en om “corrupte agenten naar de hel te sturen”. Daarnaast werd hij er ook van beschuldigd opgeroepen te hebben tot de vernietiging van de Chinese Communistische partij.

Op Facebook kondigde Tam al aan dat hij in beroep zal gaan tegen de veroordeling.

Donderdag moet Tam, vooral bekend onder zijn alias Fast Beat, opnieuw terecht staan voor extra aanklachten rond een samenzwering om de staatsmacht te ondermijnen. Hij riskeert dus nog meer veroordelingen bovenop die 40 maanden. In een van die andere zaken werd hem eerder al een vrijlating op borg geweigerd.

De veroordeling van Tam toont aan dat de autoriteiten in Hongkong behalve de controversiële nationale veiligheidswet ook andere wetten inroepen om de prodemocratische beweging het zwijgen op te leggen. De vage bewoordingen in de nationale veiligheidswet, goedgekeurd in de zomer van 2020, maken het makkelijker om activisten aan te pakken voor activiteiten die de Chinese autoriteiten beschouwen als verraad, afscheiding, opruiing of subversie.

Al ruim 180 activisten werden opgepakt, vele anderen zijn naar het buitenland gevlucht.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt