WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan Verenigde Staten

 ©  AFP

Julian Assange, de Australische oprichter van het klokkenluidersplatform WikiLeaks, mag door het Verenigd Koninkrijk worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De rechter van het Westminster Magistrate’s Court heeft het bevel voor de uitlevering goedgekeurd. Alleen de minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, moet nog haar handtekening onder het bevel zetten.

mtmBron: BELGA

De advocaten van Assange kunnen bij Patel nog beroep aantekenen tegen het besluit. Zij hebben tot 18 mei om dat te doen.

Assange wordt in de VS verdacht van het lekken van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hij zou daardoor onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten hebben. Hij kan 175 jaar celstraf krijgen in de VS.

Buiten de rechtbank waren tientallen mensen bijeengekomen om hun steun te betuigen aan Assange en om te demonstreren tegen uitzetting.

De 50-jarige Assange probeert al jaren een proces in de VS te voorkomen. Hij werd in 2010, vier jaar na de oprichting van WikiLeaks, in Zweden door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. Assange werd op grond daarvan in Londen aangehouden. Hij werd op borgtocht vrijgelaten en vluchtte naar de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad, omdat hij bang was via Zweden naar de VS te worden uitgezet. In de ambassade bleef hij negen jaar, tot hij moest vertrekken. In 2019 stopte Zweden de vervolging van Assange. Hij werd alsnog opgepakt in Londen, omdat de VS dat vroegen. Ook moest hij een celstraf uitzitten voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht.

In december 2021 besloot een Britse rechtbank in beroep dat Assange uitgeleverd mag worden in een zaak die was aangespannen door de VS. De uitlevering werd mogelijk doordat de VS beloofden Assange niet in een streng beveiligde gevangenis op te sluiten en dat hij een eventuele straf in Australië mag uitzitten. Daarvoor had een andere Britse rechter besloten dat Assange niet kon worden uitgeleverd, vanwege gezondheidsklachten en de inhumane situatie waar hij in een Amerikaanse gevangenis in terecht zou kunnen komen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten