NMBS maakt perrons rookvrij vanaf 2023

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  Pol De Wilde - Corelio

De NMBS ondersteunt de beslissing om vanaf 2023 de perrons rookvrij te maken, ook de perrons in openlucht. Het zal niet alleen de netheid van de stations en het comfort van de reizigers ten goede komen, maar maakt de situatie duidelijker, stelt de vervoersmaatschappij in een reactie.

jvhBron: BELGA

De Kamercommissie Mobiliteit keurde woensdag een wetsvoorstel van de groene fractie rond rookvrije stations goed. Sinds 2004 geldt een rookverbod op de treinen, maar roken is vandaag nog steeds toegelaten op onoverdekte of halfoverdekte perrons. Met het wetsvoorstel willen de indieners de voorbeeldfunctie versterken. Bovendien moet het elke verwarring wegnemen. Vandaag weten reizigers soms niet waar wel en waar niet gerookt mag worden in stations, in gangen of op perrons.

Volgens de NMBS zal het verbod nu duidelijkheid scheppen voor iedereen. Bovendien is het draagvlak groot, blijkt uit een rondvraag van de NMBS. Zeven op de tien reizigers zijn een voorstander van rookvrije perrons.

ACOD Spoor vraagt om voldoende veiligheidspersoneel

ACOD Spoor vraagt alvast om na de invoering van het rookverbod voldoende personeel van de veiligheidsdiensten en de spoorwegpolitie in te zetten. Het is een beslissing van de wetgever, dus is het ook de verantwoordelijkheid van de wetgever om voldoende personeel van de veiligheidsdiensten en spoorpolitie te voorzien voor de toepassing en de controle, vindt Ludo Sempels van ACOD Spoor. Hij hoopt dat er een transitieperiode wordt voorzien, zodat de NMBS voldoende tijd heeft om de reizigers in te lichten over de nieuwe regels. Dat moet de mensen ook de tijd te geven om zich aan te passen.

Kom op tegen Kanker verwelkomt rookverbod

Kom op tegen Kanker reageert tevreden op het rookverbod. “Een belangrijke stap vooruit naar een samenleving die steeds meer rookvrij wordt”, stelt Kom op tegen Kanker. “Rookvrije perrons beschermen reizigers tegen meeroken, en dragen bij aan het verder denormaliseren van roken”, aldus algemeen directeur Marc Michils. “Dat is belangrijk om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.” Maar ook voor de rokers zelf kunnen rookvrije omgevingen een aanleiding zijn om stil te staan bij hun rookverslaving en hen zelfs stimuleren om te stoppen met roken, zegt de vzw.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten