Politie stopt omstreden mars van Israëlische nationalisten in Jeruzalem

 ©  AFP

De politie heeft woensdag in Jeruzalem een stokje gestoken voor een omstreden vlaggenmars van nationalistische Israëli’s. Palestijnse organisaties zagen de mars als provocatie.

jvhBron: BELGA

De mars, die langs de muren van de Oude Stad van Jeruzalem zou trekken, werd om veiligheidsredenen eerder al verboden, maar woensdag stonden rechtse demonstranten toch klaar. Ze werden kort na vertrek gestopt door een politieblokkade, waarna er wat tumult uitbrak. 

Het doel van de mars was om te protesteren tegen gewelddadige aanvallen op Joden in Jeruzalem de afgelopen dagen. Palestijnen hadden bussen op weg naar de Oude Stad met stenen bekogeld en verschillende Joden kregen klappen op weg naar de Klaagmuur, aldus de nationalisten. 

De Palestijnen zagen de mars als provocatie. De mars zou ook door het oostelijk deel van Jeruzalem trekken, dat overwegend Arabisch is.

Vorig jaar vuurde het islamistische Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, tijdens een soortgelijke mars tien raketten af op Jeruzalem. Israël viel vervolgens doelen in het kustgebied aan. Tijdens een elf dagen durend conflict werden toen 255 Palestijnen gedood, in Israël stierven veertien personen. 

De situatie in Jeruzalem is de voorbije tijd opnieuw uiterst gespannen. De afgelopen dagen waren er al botsingen tussen Palestijnse en Israëlische troepen aan de Tempelberg, waarbij verschillende gewonden vielen. De Tempelberg is, samen met de Rotskoepel en de al-Aqsamoskee, de op twee na heiligste plek in de islam. Ook voor de Joden gaat het echter om een heilige plek, omdat er vroeger twee Joodse tempels stonden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten