Sophie Wilmès (MR) zet tijdelijk stap opzij als minister door zware ziekte van echtgenoot: “Het leven neemt soms pijnlijke wendingen”

Sophie Wilmès zet tijdelijk een stap opzij als minister van Buitenlandse Zaken en als vicepremier. Dat laat de MR-politica donderdag zelf weten via Twitter. Een zware ziekte van haar man ligt aan de basis van haar beslissing.

mtm

“Het leven neemt soms pijnlijke wendingen, helaas”, zo plaatste Wilmès donderdag op Twitter. “Vandaag is ziekte plots ons leven binnengedrongen - in het bijzonder dat van mijn man, Christopher. Hij moet - zoals veel te veel mannen, vrouwen en zelfs kinderen – de strijd aangaan met een agressieve hersenkanker.”

De voormalige premier zet met onmiddellijke ingang tijdelijk een stap opzij als minister van Buitenlandse Zaken en als vicepremier. “Minister zijn vereist discipline, beschikbaarheid en een totale toewijding, waardoor ik niet de hulp en troost zou kunnen bieden die Christopher en onze kinderen in deze moeilijke periode nodig hebben. Ik wil er voor hem zijn zoals hij er altijd voor ons is geweest en deze strijd met hem en onze kinderen voeren.”

Omdat haar afwezigheid tijdelijk is, blijft Wilmès formeel wel minister en vicepremier. Ze heeft evenwel uitdrukkelijk aangegeven dat ze tijdens deze korte periode geen loon wenst te ontvangen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Croo neemt tijdelijk Buitenlandse Zaken over

Premier Alexander De Croo (Open VLD) zal tijdens haar afwezigheid de bevoegdheden Buitenlandse Zaken en Europese Zaken waarnemen. Minister David Clarinval wordt bevoegd voor Buitenlandse Handel en vervangt zijn MR-collega in het kernkabinet, terwijl staatssecretaris Mathieu Michel de Culturele Instellingen onder zijn hoede neemt. Dat meldt het kabinet van de premier donderdag.

“Mijn gedachten zijn vandaag bij Sophie, haar man Christopher en hun kinderen”, reageert premier De Croo. “Het siert Sophie dat zij de uitdrukkelijke keuze maakt om haar man bij te staan en er te zijn voor haar kinderen. Haar keuze draagt mijn grootste respect weg. Op een moeilijk moment als dit ben je in de eerste plaats partner en mama. Ik wens Sophie, Christopher en hun kinderen heel veel moed en kracht toe.”

Eerste vrouwelijke premier

De 47-jarige Sophie Wilmès maakt als minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier sinds 1 oktober deel uit van de regering-De Croo. Tussen 27 oktober 2019 en 1 oktober 2020 was ze premier van België, als eerste vrouw ooit. Ervoor was ze onder meer ook nog federaal minister van Begroting. Samen met haar echtgenoot, de Australiër Christopher Stone, heeft ze vier kinderen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten