Vicepresident Europese Centrale Bank: “Renteverhoging kan al in juli”

 ©  ROBIN UTRECHT

De Europese Centrale Bank (ECB) zou in juli voor het eerst de rente kunnen verhogen, zo heeft vicepresident Luis de Guindos gezegd.

mtmBron: BELGA

In een interview met Bloomberg zegt de Spanjaard dat hij “geen redenen” ziet om het opkoopprogramma - waarmee de ECB al jaren miljarden in de economie pompt - “niet reeds in juli te beëindigen”. Dat zou dan de weg vrijmaken voor een renteverhoging. Daarmee kan de ECB immers reageren op de fors opgelopen inflatie. “Voor de eerste renteverhoging zullen we naar onze economische prognoses moeten kijken, naar de verschillende scenario’s”, klinkt het. “Maar vanuit het huidige perspectief, denk ik dat juli een mogelijkheid is. En september, of later, is ook mogelijk.”

De beslissingen hangen met andere woorden af van de economische prognoses die de ECB na de volgende beleidsvergadering in juni wereldkundig zal maken. Voor De Guindos is het “kristalhelder” dat die cijfers een hogere inflatie en kleinere economische groei zullen bevatten.

Vorige week klonk het na de vorige rentevergadering dat de ECB beslist had om de obligatieaankopen “in het derde kwartaal” stop te zetten. Een eerste renteverhoging zou “enige tijd later” dan volgen, “tussen een week en meerdere maanden” na het stopzetten van de obligatieaankopen, zei ECB-topvrouw Christine Lagarde.

Maar inmiddels is de Guindos niet de enige die vanuit de ECB een ballonnetje oplaat over een renteverhoging in juli. Woensdag verklaarde Martins Kazaks, de bankgouverneur van Letland, reeds dat de ECB ten vroegste vanaf juli de rente kan verhogen.

“No brainer”

De topman van de Nationale Bank van België, Pierre Wunsch, verklaarde op zijn beurt aan Bloomberg dat rentetarieven op of boven het nulpeil tegen eind dit jaar een “no brainer” zijn. Voluit: zonder slecht nieuws, over een ernstige economische schok voor de eurozone, “zou het optrekken van de rente naar nul of ‘licht positief terrein’ tegen eind dit jaar voor mij een ‘no brainer’ zijn”. Wunsch gaat ermee akkoord dat het tijdspad dat sommige van zijn collega’s opperden - om eind dit kwartaal de opkoopprogramma’s stop te zetten en ten vroegste in juli de rente op te trekken - een mogelijkheid is. “Het hangt natuurlijk af van de data”, aldus Wunsch. “Als er nog een inflatieverrassing volgt, is dit zeker een scenario dat ik zou overwegen.”

De zogenaamde depositorente is sinds juni 2014 negatief nadat ze in 2013 al naar nul zakte. De afgelopen drie jaar staat het tarief onafgebroken op min 0,5 procent. Banken moeten met andere woorden betalen om overtollig geld kortstondig te parkeren bij de ECB. De herfinancieringsrente staat sinds 2016 op 0 procent. Dit is het belangrijkste rentetarief: het is de rente die banken betalen om geld te lenen bij de ECB.

De laatste keer dat de rente in de eurozone werd verhoogd was toen de Fransman Jean-Claude Trichet nog de hoogste baas was bij de ECB. Zijn opvolger Mario Draghi voerde sinds eind 2011 alleen maar renteverlagingen door. De huidige ECB-president Christine Lagarde heeft sinds haar aantreden in november 2019 de rente nog niet aangepast.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten