Engie verwacht zich aan maandenlange discussies met regering over verlenging kerncentrales

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De voorzitter van Engie, Jean-Pierre Clamadieu, waarschuwt in een interview met de Franse krant Le Figaro dat de onderhandelingen met de Belgische regering over een verlenging van de levensduur van de kerncentrales “zeer complex” zijn en wel eens maanden kunnen duren. De CEO van Engie, Catherine MacGregor, laat dan weer verstaan dat het erg moeilijk wordt om de werken voor hun levensduurverlenging in minder dan vijf jaar tijd rond te krijgen. Dat zei ze donderdag op de algemene vergadering in Parijs.

mtm, jvhBron: BELGA

De Belgische regering wil de twee jongste kerncentrales - Doel 4 en Tihange 3 - alsnog tien jaar langer open houden na 2025. De regering is daarover in onderhandelingen met Engie Electrabel, uitbater van de kerncentrales.

Engie-voorzitter Clamadieu waarschuwt voor een moeilijke bevalling. “Wat drie jaar geleden complex maar realistisch zou zijn geweest, is vandaag moeilijk geworden”, aldus de topman in Le Figaro. Vooral dat de beslissing zo laat werd genomen, maakt het proces moeilijk realiseerbaar, klinkt het.

Daarom heeft Engie de Belgische regering gevraagd om een oplossing uit te werken die “een evenwichtige verdeling van de risico’s” verzekert, klinkt het. “De gesprekken zijn nog maar begonnen. Het is zeer complex. Ze kunnen maanden duren”, alsnog de voorzitter van de Franse energiereus.

Engie-CEO Catherine MacGregor liet donderdag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering in Parijs verstaan dat er “weinig kans” is dat de twee kernreactoren in kwestie opnieuw in dienst genomen kunnen worden voor 2027. Het wordt volgens de topvrouw “erg moeilijk om in minder dan vijf jaar tijd de werken rond te krijgen” voor hun levensduurverlenging.

Ook MacGregor benadrukte dat de vraag van België om de levensduur van de twee reactoren te verlengen “laat was en significante beperkingen met zich meebrengt op het gebied van veiligheid, regulering en implementatie”. De topvrouw zegt dat Engie met de Belgische regering samenwerkt met als doel om “de risico’s en opportuniteiten te delen”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten