Vakbonden voeren vrijdag in heel het land actie voor betere lonen

(archiefbeeld) ©  Yorick Jansens

Het gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert vrijdag op meerdere plaatsen in het land protestacties. ACV, ABVV en ACLVB breken een lans voor hogere lonen nu de prijzen van bijvoorbeeld energie, brandstoffen en voeding steeds blijven stijgen. De loonnormwet van 1996 moet het daarbij nog steeds ontgelden. Groen, rood en blauw blazen onder meer verzamelen aan de hoofdzetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in de hoofdstad.

mtmBron: BELGA

De wet uit 1996 zet een rem op de stijging van de lonen om de concurrentiepositie van Belgische bedrijven te beschermen tegenover de buurlanden, maar de bonden willen de huidige wet hervormen. “De prijzen ontploffen en maken het leven alsmaar duurder. (...) Het probleem is dat onze lonen niet even snel stijgen, omdat de loonstijgingen sterk worden beperkt door de loonnormwet. Zelfs in bedrijven die grote winsten maken, verhindert de wet ons om meer te onderhandelen”, hekelde het gemeenschappelijk vakbondsfront in een pamflet.

De drie bonden vragen daarom aan het VBO om te reageren op de “huidige stijging van de kosten van levensonderhoud”. Zo is er in Brussel van 10 tot 12 uur een actie gepland aan de zetel van de werkgeversorganisatie, nabij het Centraal Station. 

Ook elders staan vakbondsacties voor het behoud van de koopkracht op het menu. Zo is er een actie op het Kramersplein in Gent, om 11.55 uur. In Antwerpen start om 9.30 uur een betoging op het Operaplein, met de Groenplaats als eindbestemming. In het zuidelijke landsgedeelte is er sprake van acties in Charleroi, Luik en Namen, maar ook in Waals-Brabant en het noordwesten van Henegouwen.

Nationale betoging

Maandag 20 juni volgt dan een nationale betoging in Brussel om de koopkracht te verdedigen en voor een herziening van de loonnormwet. Bovendien opperde het ABVV reeds extra vakbondsacties: eind maart kondigde de rode vakbond aan dat ze op 26 april, volgende week dinsdag, evalueert of er nog bijkomende acties nodig zijn. Vorige maand waren er al kleinere vakbondsacties.  Een petitie voor een hervorming van de loonnormwet die neergelegd werd bij de Kamer werd finaal alvast door 87.390 mensen ondertekend. Vanaf 25.000 handtekeningen kan men de kwestie op de agenda van het parlement zetten door gehoord te worden.

De MIVB en De Lijn verwachten vrijdag hinder voor het openbaar vervoer. Dat is ook het geval bij de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC. Bij de NMBS wordt geen hinder verwacht, er is geen stakingsaanzegging ingediend. 

In Brussel kan de afvalophaling verstoord zijn. De stad Antwerpen waarschuwde voor een verstoorde dienstverlening, bijvoorbeeld voor de afvalophalingen en kinderopvanglocaties. Alle recyclageparken in de Scheldestad zullen gesloten zijn. Bij de vakbonden klinkt het dat het morgen geen nationale stakingsdag is. Vakbondsmilitanten die deelnemen aan de acties, zijn weliswaar gedekt door een stakingsaanzegging.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt