Unizo verwijt vakbonden demagogie: “Moet gedaan zijn met constante eis voor meer loon zonder stil te staan bij gevolgen”

Themabeeld ©  BELGA

Werkgeversorganisatie Unizo reageert donderdag fel op de geplande vakbondsactie van vrijdag. “Het moet nu maar eens gedaan zijn met de constante eis voor meer loon zonder stil te staan bij de gevolgen voor de ondernemers”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche donderdag in een persbericht.

jvhBron: BELGA

De vakbonden voeren actie omdat de loonwet op de schop moet, nu de levensduurte uitzonderlijk sterk is gestegen. Maar volgens Unizo bezondigen ze zich aan “demagogie”.

“We moeten samen door deze crisis. De kmo’s lijden harder onder de stijgende kosten dan de werknemers. Het is enorm cynisch dat de enige groep die door de automatische loonaanpassing grotendeels gevrijwaard wordt net de werknemers en de uitkeringstrekkers zijn. Zij worden door hun vakbond opgestookt om te manifesteren voor nog meer loon. Dat kunnen de kmo’s simpelweg niet betalen”, aldus Danny Van Assche. Hij wijst erop dat de werkgevers niet alleen te maken hebben met de automatische loonindexering, maar ook met een ongeziene stijging van de energie- en grondstofkosten.

Unizo roept de vakbonden dan ook op constructief samen te werken met werkgevers en te zoeken naar oplossingen. “Repetitief roepen om meer loon ‘omdat het leven duurder wordt’, zonder stil te staan bij de gevolgen voor de kmo’s, zal bedrijven en jobs vernietigen.” De ondernemersorganisatie pleit er ook voor om de lasten eerlijk te verdelen. “De overheden en werkgevers hebben al inspanningen gedaan, het is niet meer dan billijk dat ook de vakbonden hun bijdrage leveren”, besluit Van Assche.

Ook Voka veroordeelt de vakbondsactie van vrijdag. “Er is geen enkele millimeter marge om de lonen te verhogen bovenop de index. Niet nu, en ook niet de komende jaren. De vakbonden spiegelen hun leden luchtkastelen voor en spelen met vuur”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. Ook hij wijst naar de automatische loonindexering, waarmee België zowat alleen staat in de wereld. “Wie zoals de bonden dat nog niet voldoende vindt, praat ons land de economische afgrond in.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten