Florida neemt speciale status af van Disney omdat het te progressief is

Aanhangers van gouverneur DeSantis voerden vorige week actie aan Disney World.

Aanhangers van gouverneur DeSantis voerden vorige week actie aan Disney World. ©  REUTERS

Het parlement van de Amerikaanse staat Florida heeft donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd om een gunstige status voor Disney World op te heffen. Het attractiepark had een aantal progressieve thema’s verdedigd die niet populair zijn bij verkozen Republikeinen.

Bron: BELGA

De conservatieve gouverneur, Ron DeSantis, is niet tevreden dat Bob Chapek, de CEO van Disney, zich openlijk heeft uitgesproken tegen een wet die het onderwijzen over seksuele geaardheid en genderidentiteit verbiedt op basisscholen. De wet wordt door tegenstanders wel eens omschreven als de “Don’t say gay”-wet. 

De speciale status werd aan Disney toegekend ten tijde van de bouw van het recreatieoord Disney World in de jaren zestig. Het geeft de amusementsgigant een grote mate van plaatselijke beheersautonomie en stelt hem vrij van de meeste overheidsvoorschriften. 

“Disney rept met geen woord over de dictatuur in China omdat het miljarden dollars zou kosten. Maar het heeft geen probleem om zijn bedrijfsmacht te gebruiken om te liegen over wetten die democratisch zijn aangenomen”, zei Republikeins senator Marco Rubio onlangs nog.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten