“Wie zoiets lekt, hoort niet thuis aan de balie”: familie Sanda Dia én advocaten Reuzegommers geschokt door gelekte beelden

“Pure haatzaaierij. Puur het opjutten van de al boze volksmassa.” De advocaten van Reuzegom én van de burgerlijke partijen spreken schande over het tonen van de laatste levende momenten van Sanda Dia (20).

Pieter Huyberechts

Sanda Dia die hopeloos verward door de Leuvense binnenstad strompelt. Sanda Dia die zeiknat in een put met emmers water wordt overgoten. Lachende Reuzegommers die Sanda Dia, die amper nog beweegt, aanmanen uit de put te kruipen. Sanda Dia die niet meer beweegt en levenloos in de berm ligt. De beelden die VTM Nieuws donderdagavond wereldkundig maakte na een lek zijn bikkelhard.

De vader en broer van Sanda hadden de beelden tot gisteravond nog nooit gezien. ©  DBA

“We hebben nooit toestemming gegeven om die beelden te verspreiden”, zegt Sven Mary, advocaat van de vader en broer van Sanda. Vader Papis Dia en broer Seydou De Vel hadden die harde beelden tot donderdagavond ook nog nooit durven te bekijken. Ze hadden die optie, maar konden dat emotioneel niet aan.

“Heel heftig”

De beelden zullen de komende dagen aan bod komen tijdens het rekwisitoor van het Openbaar Ministerie. Maar de familie van Sanda Dia had dus nooit de behoefte, laat staan de kracht om die beelden überhaupt op te vragen. Ze reageerden gisteravond dan ook geschokt. “Heftig, heel heftig”, zei broer Seydou.

“Een plek: in de rechtszaal”

Zowel de advocaten langs vaderszijde als moederszijde kregen voordien telefoon van VTM Nieuws. “We kregen enkel te horen dat er harde beelden uitgezonden zouden worden en dat we de familie moesten inlichten. Maar nogmaals: nooit heb ik daar concreet toestemming over gegeven. Het was een mededeling. Dit zijn beelden die maar op één plek vertoond mogen worden: in de rechtszaal. Dit is een schande en hoort absoluut niet.”

Wat met proces?

Alles wijst op een lek vanuit de advocatuur zelf. Meerdere advocaten van Reuzegommers reageerden geschandaliseerd. Voor de Gentse strafpleiter Joris Van Cauter hoeft de persoon die dit durfde lekken, geen toga meer te dragen. “Die persoon heeft echt geen plaats meer in de rechtszaal. Dit is niet langer de belangen van een cliënt verdedigen, maar puur haatzaaien. Puur het oppoken van de volkswoede.”

LEES OOK. “Sanda Dia heeft de vissaus enkel door zijn eigen toedoen ingenomen”: wij konden de verdediging van de Reuzegommers inkijken

Wat de gevolgen zijn voor het proces moet vrijdagochtend blijken. Kan het wel doorgaan? Tal van advocaten kondigen alvast aan hun ongenoegen aan de voorzitter van de rechtbank over te maken. Of het proces daadwerkelijk echt van start kan gaan met het verhoor van de achttien Reuzegommers is onduidelijk. Een ding is zeker: van het beloofde serene proces is alvast geen sprake meer.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt