WHO beveelt coronapil van Pfizer aan

 

 ©  BELGAIMAGE

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt de coronapil van farmaceut Pfizer aan voor patiënten met een hoog risico op complicaties van een corona-infectie. Een analyse van de WHO laat zien dat de behandeling het risico op ziekenhuisopname door Covid-19 drastisch vermindert.

Bron: BELGA

Paxlovid is verreweg het meest krachtige geneesmiddel tegen Covid-19, zegt de organisatie. Het risico op ziekenhuisopname daalt met 85 procent als de behandeling aan het begin van de ziekte gestart wordt. De WHO blijft nog wel pleiten voor vaccinatie als eerste verdedigingslinie. 

De WHO zegt dat een behandeling met Paxlovid voorkeur geniet boven behandeling met andere beschikbare middelen, zoals remdesivir van Gilead, molnupiravir van Merck of een behandeling met zogeheten monoklonale antilichamen. Het middel van Pfizer is beter in het voorkomen van ziekenhuisopname, “heeft minder bijwerkingen dan molnupiravir en is makkelijker toe te dienen dan remdesivir en antilichamen”, aldus de WHO in een verklaring.

LEES OOK. Het ‘nieuwe wapen’ tegen corona verkrijgbaar in apotheek, maar wie zou het moeten nemen? Experts zijn verdeeld (+)

De aanbeveling geldt voor mensen vanaf 18 jaar met risico op complicatie, maar is niet van toepassing op zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Deskundigen weigeren zich ook uit te spreken over patiënten met ernstige Covid “wegens een gebrek aan klinische gegevens”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten