Duizenden betogers voor meer koopkracht in Antwerpen: “De maanden zijn te lang en de loonbrief is te kort”

In Antwerpen zijn duizenden betogers vrijdag door de binnenstad gestapt om meer koopkracht te vragen. Volgens de organisatoren waren er tussen de 7.000 en 10.000 aanwezigen, de politie houdt het op zowat 5.000. De actie is een organisatie van het gemeenschappelijk vakbondsfront van ABVV, ACV en ACLVB.

jvhBron: BELGA

De vakbonden stellen dat de facturen van de gemiddelde werkende Belg steeds hoger worden, vooral door de sterk stijgende energie- en brandstofprijzen, de lonen achterblijven en de overheidsmaatregelen om de koopkracht te versterken onvoldoende zijn. Ze vragen alle regeringen, maar ook werkgeversorganisaties, om meer te doen.

De betoging trok vrijdagvoormiddag vanaf het Operaplein de Leien op, waarna de stoet zich door de Theaterwijk slingerde om na een passage aan de Boerentoren te eindigen op de Groenplaats. Daar namen verschillende vakbondslui het woord en was er ruimte voor getuigenissen vanuit het werkveld.

“Je hoort de mensen over bijna niets anders meer spreken dan over hun facturen”, zegt Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt. “De maanden zijn te lang en de loonbrief is te kort, om het zo te zeggen. Het wordt echt problematisch. Gelukkig hebben we nog het indexsysteem in ons land dat ons een beetje beschermt, maar dat is duidelijk niet voldoende. Daarom komen we vandaag op straat, om over hogere lonen te spreken.”

De bonden vragen onder meer om de tijdelijke overheidsmaatregelen tegen de hoge energieprijzen structureel te maken – “dus ook tijdens de zomer” – en de loonnormwet van 1996 aan te passen zodat er kan worden onderhandeld over sneller stijgende lonen dan in onze buurlanden. “Bedrijven maken in ons land veel grotere winsten dan in de ons omringende landen en de CEO’s van de belangrijkste bedrijven hebben maar liefst gemiddeld 14 procent loonsverhoging gekregen”, stelt Verlaeckt. “Als onze mensen het dan met 0,4 procent moeten doen, leidt dat tot sociale onrust.”

Kersvers PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw sprak dan weer de betogers toe vanop een podium langs het parcours. “Als je hoort dat de Belgische beursgenoteerde bedrijven vorig jaar 21 miljard euro winst hebben gemaakt, kan je niet tegen de werknemers zeggen dat ze geen loonsverhoging mogen hebben”, vindt hij. “Wij vinden ook dat er een prijsblokkering moet komen van brandstof. Er zijn drastische maatregelen nodig om het leven betaalbaar te houden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten