Man die Brahim Abdeslam naar Schiphol bracht, “besefte niet dat hij naar Syrië trok”

Brahim Abdeslam ©  AFP

Op het proces over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs is vrijdagvoormiddag Rafik El Hassani verhoord. Die man zou in januari Brahim Abdeslam naar de luchthaven van Schiphol gevoerd hebben toen die naar Syrië vertrok. Naar eigen zeggen besefte El Hassani niet dat Brahim Abdeslam, die zich later zou opblazen in Parijs, op weg was naar Syrië. “Ik dacht dat hij op reis ging naar Turkije”, verklaarde de 37-jarige man.

jvhBron: BELGA

Rafik El Hassani werkte in het café van Brahim Abdeslam en merkte hoe die vanaf eind 2014 propagandavideo’s van Islamitische Staat begon te bekijken. “Soms deed hij dat alleen, soms samen met anderen”, verklaarde de man. “Een tiental keer was ik daar ook bij maar ik had zelf geen interesse in IS. Vanaf een bepaald moment zonderde Brahim zich ook regelmatig af in de kelder om met Abdelhamid Abaaoud te spreken. Hij vertelde daar niets over en ik vroeg er ook niet naar. Toen Brahim de video had gezien waarin Abaaoud lijken voortsleepte, maakte hij een klik en werd hij radicaler. Hij zei dat we naar Syrië moesten trekken.”

Toen Brahim Abdeslam hem voorstelde om naar Turkije te gaan, zocht Rafik El Hassani daar echter niets achter. “Ik dacht dat hij enkel op reis wou gaan, niets meer”, ging de man verder. “Ik wou wel meegaan, maar mijn moeder nam mijn paspoort af en verbood me te vertrekken. Brahims moeder had haar gewaarschuwd en ze was bang dat ik naar Syrië zou gaan. Ik ben dan niet naar Turkije gegaan, maar heb Brahim wel naar Schiphol gebracht, samen met Hamza Attou en Ali Oulkadi. Het kwam toen niet bij me op dat Brahim naar Syrië zou gaan, dat heb ik pas na de aanslagen in november gehoord.”

“Abdeslam opvangen was een emotionele beslissing, geen rationele”

“Salah Abdeslam opvangen na de schietpartij in de Driesstraat, was een emotionele beslissing, geen rationele.” Dat heeft Abid Aberkane, de neef van Salah Abdeslam, verklaard op het proces. “Ik besef dat ik mijn familie in gevaar heb gebracht maar ik heb er toen niet bij nagedacht.

Aberkane ving Abdeslam en een andere terreurverdachte, Sofien Ayari, op nadat die twee op 15 maart 2016 aan de politie ontsnapten na een felle schietpartij in de Driesstraat. Beiden kregen onderdak in de kelder van de woning van Aberkanes moeder, tot de politie daar op 18 maart 2016 binnenviel en beiden arresteerde.

“Na zijn ontsnapping uit de Driesstraat was Salah aan mijn voordeur komen bellen om aan mijn echtgenote naar mijn telefoonnummer te vragen”, zei Abid Aberkane. “Hij heeft me dan gebeld en om hulp gevraagd. Ik voelde me verplicht hem te helpen, ik kende hem al van toen hij klein was. Ik wist toen ook nog niet dat er een schietpartij was geweest, Salah heeft me alleen gezegd dat hij ontsnapt was. Volgens hem kon hij niet maar Mohamed Abrini en de anderen omdat hij niet wist waar die waren.”

Volgens Aberkane bracht hij in die drie dagen in totaal slechts een tweetal uur door met Salah Abdeslam en Sofien Ayari. “Ik heb niet veel vragen gesteld, ik wilde daar wat mee wachten”, zei Aberkane. “Ik kende Salah ook niet als een agressief iemand, daarom wou ik wel vragen wat er gebeurd was, maar daar heb ik niet de tijd voor gehad. Salah wou zich schuilhouden tot de zaken wat gekalmeerd waren. Ik wist nog niet wat ik met hem ging doen, ik zou wel een oplossing gezocht hebben waardoor hij kon vertrekken.”

Abid Aberkane toonde in die periode veel interesse voor Islamitische Staat en de propagandavideo’s die de terreurgroep verspreidde. “Net zoals veel andere mensen in die periode, bijna iedereen was daarmee bezig”, verklaarde de man daarover. “Het leek wel een drug, hoe meer je er bekeek, hoe meer je in de greep ervan kwam. Ik weet niet waarom ik er zo door gefascineerd was. Ik was enkele maanden eerder gestopt met roken en cannabis gebruiken, en ben me dan gaan interesseren voor religie. Met een aantal zaken die ik bij IS zag, ging ik akkoord, met andere totaal niet. Sinds ik uit de gevangenis ben vrijgelaten, heb ik dergelijke video’s niet meer bekeken.”

Aberkane was niet alleen bevriend met Salah Abdeslam maar kende ook diens broer Brahim, en Mohamed Abrini en Ahmed Dahmani. “Zij hadden ook veel interesse in Islamitische Staat, maar dat was toen niet abnormaal, de hele wijk zat mee in die trip”, aldus nog Aberkane. “Maar ik heb uit hun mond niet gehoord dat we naar Syrië moesten vertrekken en aan de jihad moesten deelnemen. Alleen Brahim Abdeslam sprak daarover.”

Abdoullah Courkzine betwist elke hulp aan Abdelhamid Abaaoud

De derde getuige van de dag, Abdoullah Courkzine, betwistte dan weer dat hij Abdelhamid Abaaoud, een van de daders van de aanslagen in Parijs, geholpen heeft toen Abaaoud in de dagen na die aanslagen op de vlucht was voor de politie.

Abdoullah Courkzine was in januari 2015 in contact gekomen met Hasna Ait Boulahcen, de nicht van Abdelhamid Abaaoud. “Ze heeft mij toegevoegd op Facebook, ik dacht dat ze misschien een oogje op me had”, zei Courkzine daarover. “Hasna toonde zich heel fanatiek over IS en Syrië, al is dat later gekalmeerd. Ik heb haar wel duidelijk gemaakt dat mij dat niet erg interesseerde.”

Hasna Ait Boulahcen postte minstens twee foto’s van Abdelhamid Abaaoud op Facebook, met de vermelding dat het haar neef was die in Syrië zat. In de nacht van 15 op 16 november 2015 zocht de jonge Hasna Ait Boulahcen contact met Courkzine. “Haar neef was ergens op straat en ze zocht onderdak voor hem”, verklaarde Courkzine. “Hasna heeft me gevraagd een bepaald Belgisch nummer te bellen en die persoon te vragen om naar haar te bellen. Ik dacht dat het ging over een neef die thuis was weggelopen of zo. Ik legde de link niet met Abdelhamid Abaaoud.”

Toen Courkzine aan Hasna vroeg waar die neef was, antwoordde zij dat die zich verstopte, waarop Courkzine dan weer reageerde met “Ik weet het, hij wordt gezocht.” “Ik dacht dat haar neef misschien gezocht werd door zijn familie omdat hij was weggelopen”, herhaalde Courkzine vrijdag voor de rechtbank. Ik wist ook niet dat Abaaoud haar neef was, ze had dat wel gezegd maar misschien was dat helemaal niet waar.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten