Studenten protesteren tegen verhoging kotprijzen aan VUB

Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

Leden van Comac VUB en Jongsocialisten VUB hebben vrijdagmiddag geprotesteerd tegen de verhoging van de kotprijzen vanaf volgend academiejaar. De stijging in de huurprijs met 50 euro is een gevolg van de stijgende energieprijzen. Universiteitskoten worden immers verhuurd inclusief de kosten voor water, energie en internet, meldt de universiteit.

jvhBron: BELGA

Tientallen studenten verzamelden voor het rectoraat aan de VUB-campus in Etterbeek. Vanaf volgend academiejaar betalen ze voor een universiteitskot 372 euro, een stijging met 50 euro tegenover dit academiejaar. De studenten bouwden een betaalbaar kotendorp met tenten en kartonnen dozen, volgens de organisatoren de enige manier voor studenten om een betaalbaar dak boven hun hoofd te hebben.

De universiteit bevestigt dat de huurprijs zal stijgen. “Bij de VUB is de huurprijs van de koten inclusief. Dat betekent dus dat kosten inzake water, verwarming, wifi, elektriciteit en dergelijke, inbegrepen zijn”, zegt woordvoerster Lies Feron. “Bij andere koten op de private markt is dat meestal exclusief. De VUB houdt de prijzen zo laag mogelijk. Niet alleen voor de studenten, maar ook om de private  Brusselse markt onder druk te houden. De stijging van de huurprijs wordt veroorzaakt door inflatie en vooral door fors duurdere energie. De studentenraad zag ook geen andere oplossing en heeft de verhoging goedgekeurd.”

De studenten protesteerden eveneens tegen de verlaging van de huurtoelage van 110 euro naar 90 euro. Dit gebeurde echter al in 2019. De universiteit bevestigt dat die beslissing in 2019 werd genomen en het bedrag gehanteerd blijft. “Toen was het aantal aanvragen voor huurtoelagen zo gestegen dat men besloot de toelage te verminderen, zodat men alle studenten zou kunnen helpen en er geen studenten uit de boot zouden vallen”, klinkt het.

De protesterende studenten geven aan dat hun actie van vrijdag slechts een begin is. “Dit is nog maar het begin van een langere strijd. We zullen ons blijven inzetten voor studentenrechten, waaronder het recht op betaalbaar wonen”, aldus Brent Huygh van Comac.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten