Voorlopig lage opkomst voor Franse presidentsverkiezingen, kandidaten Macron en Le Pen hebben stem al uitgebracht

De opkomst bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen ligt zondag om 12 uur lager dan bij de vorige verkiezingen vijf jaar geleden. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken via Twitter. Beide presidentskandidaten, Emmanuel Macron en Marine Le Pen, hebben wel hun stem al uitgebracht.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Fransen kiezen vandaag nieuwe president: Emmanuel Macron zet met voorsprong op Marine Le Pen eindspurt in

Er is sprake van een opkomst van 26,41 procent, wat bijna 2 procentpunten minder is dan op het middaguur van de tweede ronde in 2017 (28,23 procent). Ook toen namen Emmanuel Macron van de liberale centrumpartij La République en Marche (LREM) en Marine Le Pen van het uiterst rechtse en nationalistische Rassemblement National (RN) het tegen elkaar op.

Het opkomstcijfer ligt ook lager dan bij de presidentsverkiezingen in 2012 en 2007. Twee weken geleden tijdens de eerste ronde lager het cijfer wel lager om 12 uur, op 25,48 procent.

Le Pen ging zelf even na 11 uur stemmen in het Noord-Franse Hénin-Beaumont. Ook huidig president Emmanuel Macron bracht na een wandeling in het gezelschap van vrouw Brigitte op de middag zijn stem uit in de Noord-Franse badplaats Le Touquet-Paris-Plage. De kandidaat van de liberale centrumpartij La République en Marche (LREM) werd er opgewacht door honderden mensen. Macron schudde er handen, deelde handtekeningen uit en poseerde voor de foto.

 ©  AP

 ©  AP

In de eerste ronde kreeg huidig president Macron 27,84 procent van de stemmen achter zijn naam, Le Pen kon 23,15 procent van de kiezers overtuigen. Zowat 48,7 miljoen Fransen kunnen zondag een stem uitbrengen.

LEES OOK. Waarom de Franse verkiezingen in de hele wereld met bang hart gevolgd worden: dit betekent een overwinning van Le Pen (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten