Vlaanderen eist half miljard terug van federale overheid

Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) 

Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) ©  BELGA

De Vlaamse regering eist dat een misrekening bij de zesde staatshervorming wordt rechtgezet. Het kabinet van Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) schat dat het om zowat 500 miljoen euro gaat, “al moet de precieze berekening nog gebeuren”, schrijft De Standaard dinsdag. De regering trekt zich voor de rest terug uit de gesprekken over de meerjarenbegroting.

jvhBron: BELGA

De oorzaak van die misrekening is een technische aangelegenheid. Ze gaat terug tot de overheveling van bevoegdheden bij de zesde staatshervorming en de afspraken die daarbij werden gemaakt over de financiering van die bevoegdheden, met name via dotaties vanuit de federale regering voor de deelstaten.

Het kabinet-Diependaele geeft aan dat de federale regering de misrekening erkent. Alleen kwam het nooit tot een effectieve terugbetaling. “Op het Overlegcomité van komende vrijdag vragen we dan ook een rechtzetting”, benadrukt woordvoerder Ben Bruynseels. Met het bedrag wordt de Vlaamse schuld verkleind.

Ook het afkloppen van de Belgische meerjarenbegroting tot 2025 staat vrijdag op de agenda. Die moet eind deze maand naar de Europese Commissie in het kader van het Europese budgettaire kader. De Vlaamse regering heeft formeel laten weten dat ze zich terugtrekt uit de debatten en enkel akte zal nemen van het uiteindelijke budgettaire traject dat naar Europa gaat.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten