VRT viert honderd jaar Toots Thielemans

Toots Thielemans ©  ID/ photo agency

Verschillende VRT-netten zetten deze week jazzmuzikant en mondharmonicaspeler Toots Thielemans in de kijker. Vrijdag 29 april zou de Brusselse muzikant, die ruim vijf jaar geleden overleed, honderd jaar geworden zijn. Die dag zal tijdens een verjaardagsconcert in Bozar voor het eerst een ‘Toots-suite’ van de Amerikaanse jazzmuzikant Kenny Werner te horen zijn.

jvhBron: BELGA

Digitaal platform VRT NU, radiozenders Klara, Radio 1en Radio 2 en televisiezender Canvas laten het eeuwfeest niet ongemerkt voorbij gaan. Radio 1 belooft vrijdag bijvoorbeeld een dag vol muziek en een speciale uitzending van het programma #weetikveel.

‘s Avonds volgt vanaf 18 uur op Klara en Radio 1 ‘Toots 100’, een gezamenlijke radio-uitzending vanuit de Bozar. Presentatoren Lies Steppe en Bent Van Looy zullen met kenners en fans zoals Jef Neve en mondharmonicaspeler Steven De Bruyn praten over het jazzicoon. Om 20 uur wordt live een verjaardagsconcert uitgezonden waarbij onder meer het Metropole Orkest, Brussels Jazz Orchestra en Philip Catherine hulde brengen aan Toots. “De Amerikaanse jazzmuzikant Kenny Werner, die vaak met Toots gespeeld heeft, schreef voor de gelegenheid een nieuwe ‘Toots-suite’. Die zal in Bozar voor het eerst te horen zijn”, klinkt het in een persbericht.

Voorts is er onder meer sprake van een vierdelige podcast die deze week ‘s avonds op Radio 1 te volgen is, en nadien via onder meer VRT NU. Canvas zal zaterdag opnieuw de Belpop Classics-aflevering over Toots Thielemans uitzenden en VRT NU serveert in het kader van Belpop Helden een muzikaal eerbetoon van de muzikante Sylvie Kreusch. Het eerbetoon is geïnspireerd op Midnight Cowboy, de Amerikaanse film uit 1969 waarvoor Thielemans met zijn mondharmonica de melodie van het themalied verzorgde.

Aangeboden door onze partners

Lees ook