Kosovo neemt buitenlandse gevangenen over van Denemarken

Cipier in Kosovo — © AP
Denemarken heeft een akkoord getekend met Kosovo om vanaf 2023 voor gemiddeld vijftien miljoen euro per jaar tot 300 buitenlandse gevangenen naar het Balkanland te deporteren. De volgens het Deense ministerie van Justitie baanbrekende overeenkomst moet het gevangeniswezen in Denemarken ontlasten.
Het gaat om gevangenen die tegen het einde van hun straf Denemarken worden uitgezet. Zij komen dan terecht in een gevangenis in de plaats Gjilan, die wordt opgeknapt zodat de cellen vergelijkbaar zijn met die in Denemarken. De omstandigheden van de detentie zullen dezelfde zijn als in het Scandinavische land.
Als de gedetineerden hun straf volledig hebben uitgediend, worden ze teruggestuurd naar hun land van herkomst.
Toename
Justitieminister Nick Haekkerup maakte de plannen om gevangenisruimte in Kosovo te huren eind vorig jaar bekend. Hij zei toen dat Denemarken zonder actie tegen 2025 duizend cellen tekort heeft. De gevangeniscapaciteit in eigen land wordt ook uitgebreid.
Sinds 2015 is de gevangenisbevolking in Denemarken met negentien procent toegenomen. Begin dit jaar zaten er meer dan vierduizend mensen in Deense gevangenissen.
In dezelfde periode daalde het aantal cipiers met achttien procent.
De parlementen van beide landen moeten nog wel hun zegen geven aan het plan.
Lees ook
Hij liet weten dat zijn medicatie tegen psychoses niet werkte, enkele uren later opende hij het vuur in een winkelcentrum
Dodelijke schietpartij Kopenhagen: verdachte (22) in psychiatrische instelling geplaatst, 2 tieners en man overleden
Ooggetuigen na schietpartij in Kopenhagen: “Verstopt achter de luiers”
Video
Hoofdpunten
Boris Johnson in zwaar weer: na twee ministers stappen ook vicepartijvoorzitter en meerdere parlementsleden op
Mama en papa van peuter, en een opa die eigenlijk niet mee wilde naar de parade: dit weten we al over de slachtoffers van Highland Park
Langverwachte plannen voor belastinghervorming splijten de regering: “Dit is de beste manier om België arm te maken”
Spoedverpleger Stef Vanlee gaat op zoek naar oud-patiënten om te zien hoe het met hen is: “Weet niet of ze het overleefd heeft”
Drie maanden geleden nog getrouwd met 49 jaar jongere vrouw, nu is Willy (81) plots dood: gerecht voert onderzoek