“Worden ’s nachts wakker van het lawaai.” Deze Gentenaars willen 90 km/u op snelweg

“Duizenden mensen hebben last van de luide snelwegen”, zegt Wim Vancauwenberghe (tweede van links). ©  MDD

Gent -

Laat auto’s op de snelwegen in en rond Gent maximum 90 kilometer per uur rijden. Dat is het voorstel van Ademruimte, een burgercollectief uit onder meer Gent, Zwijnaarde, Drongen. “Het zorgt voor minder lawaai, minder fijn stof en veilige wegen.”

Max Dedulle

“Ik woon op een kilometer van de E40”, zegt Drongenaar Wim Vancauwenberghe. “Ons huis is nog maar een tiental jaar oud, en goed geïsoleerd. Maar zelfs wij worden ’s nachts wakker van het lawaai van de snelweg. Zeker de ‘piekgeluiden’, zoals stevig optrekkende auto’s of claxonnerende vrachtwagens, zijn zeer storend. Zo zijn er duizenden mensen die er last van hebben.”

Wim is een van de drijvende krachten achter Ademruimte, een organisatie die ijvert voor een gezonde lucht in en rond Gent. “We vragen om de maximumsnelheid op de R4, de E17 en de E40 in en rond Gent te verlagen tot 90 kilometer per uur voor auto’s en 70 kilometer per uur voor vrachtwagens. Volgens studies zorgt dat voor minder geluidsoverlast, minder fijn stof en meer verkeersveiligheid.”

Geen draagvlak?

De initiatiefnemers stuurden alvast een brief naar mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD). De kans lijkt klein dat zij op de wens zal ingaan. Vorige maand stelde Groen in het Vlaams Parlement nog voor om de maximumsnelheid op alle snelwegen te verlagen naar 100 kilometer per uur, maar dat vond de minister geen goed idee. “Ik denk niet dat veel Vlamingen hierop zitten te wachten”, zei ze toen.

Een redenering die Ademruimte niet volgt. “In 1948 was er ook geen draagvlak voor het vrouwenstemrecht”, zegt architect Dirk Coopman, een andere initiatiefnemer, met een kwinkslag. “Dit is geen onwezenlijke eis: in veel omringende landen is de snelheidsbeperking al ingevoerd, met succes.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten