Microsoft: “Rusland zit achter meer dan 200 cyberaanvallen op Oekraïne”

 

 ©  AP

Organisaties die gelinkt zijn aan de Russische overheid hebben de laatste maanden al meer dan 200 cyberaanvallen op Oekraïne uitgevoerd. Dat blijkt woensdag uit een rapport van Microsoft.

Bron: BELGA

De Amerikaanse technologiereus spreekt over “vernietigende en onophoudelijke cyberaanvallen van Rusland in zijn hybride oorlog tegen Oekraïne”. Die aanvallen “hebben niet enkel de systemen van de Oekraïense instellingen beschadigd, maar hadden ook als doel de toegang van de bevolking tot betrouwbare informatie en vitale diensten te verstoren”, zegt Tom Burt, vicepresident klantenbeveiliging bij Microsoft.

Vlak voor de Russische invasie in Oekraïne “hebben we gezien dat minstens zes afzonderlijke actoren die banden hebben met de Russische staat meer dan 237 operaties tegen Oekraïne lanceerden, waaronder vernietigende aanvallen die nog steeds doorgaan en het welzijn van burgers bedreigen,” vervolgt hij. 

Microsoft stelt ook dat de timing van de cyberaanvallen sterk overeenkomt met de operaties van het Russische leger. Zo werden belangrijke radio- en tv-bedrijven in Oekraïne geviseerd op 1 maart, de dag dat de televisietoren in Kiev gebombardeerd werd.

Volgens Burt werd bij de cyberaanvallen gebruikgemaakt van “een brede waaier aan technieken om toegang te krijgen tot de doelwitten”, zoals phishing en het benutten van veiligheidslekken. Het aantal waargenomen aanvallen is wellicht maar “een fractie” van het werkelijke aantal, zo klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten