Nieuw obesitasmedicijn helpt patiënten tot vijfde van gewicht te verliezen

Themabeeld 

Themabeeld ©  rr

Een middel tegen obesitas van farmagroep Eli Lilly helpt patiënten tot een vijfde van hun gewicht te verliezen. Dat blijkt uit de resultaten van een klinisch onderzoek, die het Amerikaanse bedrijf donderdag bekendmaakte.

jvhBron: BELGA

Het gaat om het medicijn tirzepatide, dat wekelijks wordt toegediend met een injectie. Het middel bootst het effect van twee darmhormonen (GLP-1 en GIP) na, om honger te onderdrukken en mogelijk ook het energieverbruik van het lichaam te verhogen.

Patiënten die tijdens het klinisch onderzoek een lage dosis kregen, verloren gemiddeld 15 procent of bijna 16 kilo van hun gewicht. Bij de hoogste dosis liep het gewichtsverlies op tot 21 procent of gemiddeld iets minder dan 23 kilo.

Nadia Ahmad, medisch directeur bij Lilly, heeft het over een “doorbraak”. Volgens haar is tirzepatide het eerste medicijn tegen obesitas in zo’n vergevorderd stadium van het onderzoek dat zulke resultaten oplevert. Een gelijkaardig middel van het Deense farmabedrijf Novo Nordisk helpt gemiddeld tot 15 procent gewicht te verliezen.

De bijwerkingen van tirzepatide zijn volgens Ahmad minimaal. Het gaat onder meer om misselijkheid, diarree en braken. Aan het klinisch onderzoek van Lilly namen 2.539 patiënten met obesitas en overgewicht 72 weken lang deel.

Aangeboden door onze partners

Lees ook