KAATSEN

Competitie begint, maar jeugd haakt af

In Vlaams-Brabant zijn alle ogen gericht op Galmaarden (N1), Brussegem en Bever (beiden N2).

In Vlaams-Brabant zijn alle ogen gericht op Galmaarden (N1), Brussegem en Bever (beiden N2). © EBM

Dit weekend wordt de kaatscompetitie op gang geschoten. De oude volkssport is nog niet dood, maar de plaatsen waar het balspel wordt beoefend verminderen van jaar tot jaar, zeker in Vlaams-Brabant.

Eric Biesemans

Vorig seizoen legde het roemrijke AR Buizingen, als laatste club in Halle, er nog het bijltje bij neer. Dus zijn in Vlaams-Brabant alle ogen gericht op Galmaarden (N1), Brussegem en Bever (beiden N2).

“Ook de kaatssport kende twee moeilijke jaren en in feite staan we even ver als in 2019”, zegt Marcel De Tant, voorzitter van de Kaatsentiteit Vlaanderen. “Qua toeschouwers was er een status quo, maar het grote probleem is dat de jeugd afhaakt. Ook bij de ouders is er geen engagement meer. Slechts negen teams in Vlaanderen hebben nog een jeugdploeg, al steken hier en daar initiatieven om de sport te promoten de kop op.”

Weinig jeugd in Vlaanderen betekent ook dat ploegen over de taalgrens moeten gaan shoppen. Zo zijn alle spelers bij Bever franstalig en bij Galmaarden is dat ook al vier op vijf.

Galmaarden

In Nationale 1, waar weer een strijd wordt verwacht tussen kampioen Kerksken en Thieulain, spelen de eerste acht ploegen een eindronde voor de titel, de laatste vier een play-down.

In Nationale 2 is Genappe de grote titelkandidaat. Voor Bever en Brussegem zal het erop aankomen om bij de eerste acht te finishen want in deze reeks zijn er drie rechtstreekse zakkers en is er ook nog een barragist.

De drie Vlaams-Brabantse clubs willen de degradatie ontlopen, zeker Galmaarden in N1. Coach Yves Felix: “Door dat op termijn naar tien ploegen zal worden gegaan in deze reeks wordt het voor ons ieder jaar moeilijker. Maar met Cédric Boonaert van Oeudeghein staan we alleszins sterker in het opslagvak. Maar dat het knokken wordt, is een feit. Ondertussen is de transfermolen voor volgend seizoen al volop draaiende waardoor we nu al verplicht waren om met onze eigen spelers te praten. En de competitie moet nog beginnen.”

Bever

In N2 lonkt men bij Bever naar een plaats in de top vijf. Voorzitter Jean-Marie Krikillion: “Net als vorig seizoen ambiëren we die stek. We gaan alleszins sterker zijn in het keerderswerk met grootmidden Dupont en achterman Vast.”

Brussegem

Ook Herleving Brussegem mikt op een rustig seizoen al kreeg het al meteen met een tegenslag te kampen door een zware voetbalblessure van kleinmidden Kenneth De Saedelaere. “Daardoor moeten we onze ambities bijstellen”, zegt secretaris Jan De Swert. “We mikten op de top vijf. Hopelijk komt er geen blessure meer bij. Gelukkig wil Jochen Van Kerckhove, die eigenlijk met kaatspensioen is, ons af en toe nog depanneren.” (ebm)

OP EN OVER GALMAARDEN: Anthony Berchmans, Cédric Boonaert, Jason De Cooman, Steve Defever, Antoine Hazard en Quentin Paduart.

HERLEVING BRUSSEGEM: Elias, Jochen en Dieter Van Kerckhove, Luc Bellemans, Joeri Denayer, Gianni Van Daele, Louis Sauvage en Kenneth De Saedelaere.

PELOTE CLUB BEVER: Bertrand Becq, Marvin Bonnami, Fabian Goemaere, Maxence Dupont, Cyril Depraetere, Gregoire Vast.  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten