Het lijkt op een gecrashte vliegende schotel, maar eigenlijk zijn deze bijzondere foto’s van NASA goed nieuws

© Reuters/NASA

Het Amerikaanse ruimtevaartprogramma NASA heeft spectaculaire beelden gedeeld van brokstukken op Mars. Op het eerste gezicht lijkt het op een gecrashte vliegende schotel. Maar dat is het gelukkig niet.

Het ziet er buitenaards uit, maar dat is het niet. Op foto’s die Ingenuity, een helikoptertje van NASA, maakte op Mars zijn brokstukken te zien die lijken op een vliegende schotel. Maar in werkelijkheid gaat het om iets dat door de mens werd gemaakt. De helikopter, die aan boord zat van de Perseverance-rover, maakte namelijk beelden van het landingsgestel van die rover. Dat gestel crashte naar beneden toen de rover aankwam op Mars in februari van vorig jaar. Op de foto’s is ook duidelijk de parachute te zien waarmee de rover op het marsoppervlak werd gezet.

“Er zit zeker een scifi-element aan,” zei Ian Clark, een ingenieur die werkte aan het parachutesysteem van Perseverance, over de foto’s, in de krant The New York Times. “Het straalt buitenaardsheid uit, nietwaar? Ze zeggen dat een foto 1.000 woorden waard is, maar het is ook een oneindige hoeveelheid technisch inzicht waard.” Volgens NASA zouden de beelden kunnen helpen om de landing veiliger te maken voor toekomstige ruimtevaartmissie naar Mars. De landing van de Perseverance werd al enorm gedetailleerd vastgelegd, maar de beelden van Ingenuity geven de landing nu vanuit een ander perspectief weer.

LEES OOK. Zo klinkt het op Mars: NASA deelt nieuwe audio opgenomen door Perseverance

Het helikoptertje werd vooral meegestuurd als test en zou origineel slechts een viertal vluchten maken. Maar het bleek zo’n succes dat het toestel er ondertussen al 26 vluchten heeft opzitten. De beelden van het landingsgestel van de Perseverance werden gemaakt tijdens die laatste vlucht.

LEES OOK. Amper 40 seconden en slechts 3 meter hoog: waarom het helikoptervluchtje op Mars tóch historisch was

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten