Californië start onderzoek naar plasticvervuiling door petrochemische bedrijven: “De mythe van recyclage”

Themabeeld 

Themabeeld ©  AFP

De Amerikaanse staat Californië start een groot onderzoek naar mogelijke plasticvervuiling door grote petrochemische bedrijven. De industrie zou “de mythe dat recyclage het wereldwijde probleem met plastic op kan lossen” al decennialang in stand houden, stelt de staat.

jvhBron: BELGA

“Genoeg is genoeg”, zegt procureur-generaal Rob Bonta. “De waarheid is dat het overgrote deel van alle plastic niet gerecycleerd kan worden.” Slechts 9 procent van alle plastic kan worden hergebruikt, de rest wordt begraven, verbrand of belandt in het milieu.

Als gevolg daarvan consumeren mensen volgens Bonta wekelijks “een hoeveelheid plastic van 5 gram, vergelijkbaar met een kredietkaart”. Dat gebeurt via het water dat we drinken, het voedsel dat we eten en de lucht die we inademen, aldus de procureur-generaal. De staat wil onderzoeken of er door de petrochemische industrie wetten zijn overtreden.

Als onderdeel van het grootschalige onderzoek is Exxon Mobil door de staat gedagvaard om vragen te beantwoorden over zijn rol bij het mogelijk misleiden van mensen. Het bedrijf zelf verwerpt de aantijgingen. “Wij delen de bezorgdheid van de samenleving en we werken samen met overheden, waaronder de staat Californië, gemeenschappen en andere industrieën om over de hele wereld projecten te ondersteunen die afvalbeheer en recyclage verbeteren”, aldus het bedrijf.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten