“Geef alle jongeren 25.000 euro”: MR-voorzitter Bouchez lanceert opvallend idee tegen jeugdwerkloosheid

Georges-Louis Bouchez. ©  BELGAIMAGE

Georges-Louis Bouchez heeft in ‘De Morgen’ een opvallend idee gelanceerd in de strijd tegen jeugdwerkloosheid: “Geef alle jongeren eenmalig 25.000 euro”, aldus de MR-voorzitter.

jvhBron: De Morgen

Bouchez wil arbeid beter belonen. “Miljoenen mensen in dit land doen een job waar ze niet van dromen, maar bijten toch door. Zij moeten daar beter voor beloond worden, met een hoger inkomen”, zegt de MR-voorzitter. Voor jongeren tussen 18 en 25 jaar lanceert hij daarom het idee van een “jongerenkapitaal”. “Dat is een budget van 25.000 euro dat iedereen, ongeacht afkomst of situatie, mag opnemen”, aldus Bouchez. “Dat kan in één keer, of in schijven van 300 euro per maand. De voorwaarde is dat het geld wordt gebruikt voor een studieproject, het verwerven van een eerste eigendom of om een bedrijfsactiviteit op te starten.”

LEES OOK. Heel Vivaldi wil rijkentaks, behalve de liberalen: dit is hoe verschillende partijen nieuwe maatregel willen invullen (+)

“Jongeren krijgen zo de kans om hun toekomst zelf in handen te nemen. Neem nu de karikaturale discussie over Molenbeek. Natuurlijk is Molenbeek een deel van België (hij verwijst naar de uitspraak van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, red.), maar het is geen paradijs. Amper 8 procent van de jongeren haalt er een diploma hoger onderwijs. Zo krijgen ze minder kansen in het leven. We moeten vermijden dat jongeren hun achterstand levenslang meeslepen.”

LEES OOK. Aan één welgemikte uitspraak had Conner Rousseau genoeg om bakken verontwaardiging over zich heen te roepen, maar wat is de achterliggende tactiek? (+)

“Of dat kan door een cheque uit te delen? Natuurlijk niet, we moeten het volledige systeem herzien. Zo pleiten we ook voor een fiscale hervorming van 7 miljard euro om de koopkracht van werkenden te versterken. Daarin zit een verhoging van de belastingvrije som, en een verdubbeling van de maximale terugbetaling voor kinderopvang, van 14 naar 28 euro per dag. Gepensioneerden moeten een hoger minimumpensioen krijgen als zij minstens een derde van hun loopbaan effectief hebben gewerkt.”

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt