Verschillende steden laten kunstwerken Jan Fabre staan, Vooruit wil kunstwerk verwijderen uit Vlaams Parlement

 

De fractie van Vooruit in het Vlaams Parlement wil dat het naamloze kunstwerk van Jan Fabre in de Zuilenzaal van het parlement verwijderd wordt. Fabre werd vrijdag veroordeeld 18 maanden cel met uitstel voor onder meer geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk. Verschillende steden daarentegen hebben beslist om zijn kunstwerken wel te laten staan.

jvhBron: BELGA

“Nu een rechter geoordeeld heeft dat de feiten die Jan Fabre ten laste werden gelegd, bewezen zijn en hij veroordeeld is, kan deze kunstenaar niet langer een pied de stalle krijgen in het Vlaams Parlement”, zeggen Vlaams Parlementslid Katia Segers en fractieleider Hannelore Goeman. “Het kunstwerk laten hangen zou een vreemd signaal zijn aan de vele Vlamingen en de vele schoolkinderen die het parlement komen bezoeken.” Goeman zal op komend uitgebreid bureau van het Vlaams Parlement aanstaande maandag vragen het kunstwerk in alle rust te verwijderen.

LEES OOK. Jan Fabre veroordeeld tot 18 maanden cel met uitstel voor seksueel ongewenst gedrag

SMAK laat kunstwerk Fabre staan, maar debat volgt later dit jaar

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent haalt ‘De man die de wolken meet’, een kunstwerk van Fabre, nog niet weg. Ook niet nu de kunstenaar veroordeeld is. “Het weghalen van beelden is de mond snoeren van het debat”, zegt directeur Philippe Van Cauteren. Hij wil later dit jaar, in september of oktober, wel een breed maatschappelijk debat over kwesties zoals machtsmisbruik en ongewenst gedrag. Als dat praktisch haalbaar is, wordt het beeld dan tijdelijk van zijn sokkel gehaald.

Al is het voornamelijk niet de bedoeling dat het debat enkel over Fabre gaat, of zich beperkt tot problemen in de kunstensector. Ook de sportsector moet aan bod komen, en er is volgens Van Cauteren nood aan een “gedegen, volwassen” debat. Daarbij zou ook de hulp ingeschakeld worden van de genderkamer, die resorteert onder de Vlaamse Ombudsdient.

Van Cauteren wil ook andere instellingen, zoals het Gezellemuseum in Brugge waar ook een beeld van Fabre staat, betrekken bij de oefening. Maar die moet “uit het vaarwater van het debat” gevoerd worden en dat zou dus later dit jaar zijn.

Nieuwpoort, Antwerpen, Leuven, Brugge, Namen

Ondertussen liet ook de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen weten dat ze beslist hebben om ‘De man die het kruis draagt’, de sculptuur van Jan Fabre, niet weg te halen. Dat meldt adjunct-directeur Elisabeth Michiels in een persbericht. De beslissing kwam er in samenspraak met verschillende bezoekersgroepen. Bart Paepen, pastoor van de kathedraal zegt: “Het werk primeert, niet de persoon van de kunstenaar die het schiep.”

Ook in Nieuwpoort volgen ze die redenering. Daar blijft het kunstwerk “Searching for Utopia” van Jan Fabre staan ondanks de veroordeling van de kunstenaar. Dat bevestigt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) vrijdag. Het beeld, een grote gouden schildpad, staat volgens de burgemeester los van de kunstenaar als persoon.

In Leuven hebben ze beslist om ‘De Totem”, het kunstwerk van een grote naald met een kever erop geprikt, op het Ladeuzeplein laten staan. Dat meldt schepen van Kunst en Cultuur Denise Vandevoort (Vooruit) vrijdag. De Totem, een werk van 23 meter hoog, prijkt sinds 2004 in het midden van het Ladeuzeplein. Ook Leuven verklaart de beslissing door een onderscheid te willen maken tussen kunst en de kunstenaar.

Ook in Namen zal het kunstwerk “Op zoek naar Utopia” blijven staan op het citadel. Dat heeft burgemeester Maxime Prévot vrijdag bevestigd. “Het is essentieel dat we een onderscheid maken tussen de kunstenaar en zijn werken”, aldus Prévot.

In Brugge blijft “De man die vuur geeft” ook staan in de Gezelletuin. “Omdat we van mening zijn dat het weghalen weinig effect zou hebben”, zegt cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V).

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten