Vaccinatiegraad in Vlaanderen blijft stabiel

Themabeeld ©  BELGA

De vaccinatiegraad in Vlaanderen blijft stabiel en is niet gedaald tijdens de afgelopen twee jaar. Ondanks corona is er geen impact op het gedrag van mensen om zich te laten vaccineren tegen bijvoorbeeld HPV (humaan papillomavirus), mazelen, bof of kinkhoest. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen en cijfers van het agentschap Opgroeien.

jvhBron: BELGA

“Zowel voor peuters, kleuters en adolescenten zijn de cijfers stabiel en hoog”, zegt Kirsten Maertens van de Universiteit Antwerpen. “Voor zwangere vrouwen zien we zelfs een significante stijging. Er is dus geen impact van de pandemie.”

Vlaanderen zit zo “in de beste cohortes wereldwijd wat vaccinatie betreft”, zegt Maertens. In andere landen zien de onderzoekers wel een duidelijke daling. Op internationale schaal blijft Vlaanderen voor vaccinaties bij ondere andere baby’s en peuters een goede leerling.

“Vooral in armere landen stuikten de vaccinatieprogramma’s in elkaar”, zegt Niels Heselmans van het agentschap Opgroeien. “Daar zien we een drastische daling van de basisvaccinaties bij jonge kinderen tijdens de coronapandemie. Ook in enkele westerse landen werden significante verschillen vastgesteld bij de basisvaccinaties van 0- tot 3-jarigen.”

Ook Vlaams minister van Gezondheid Wouter Beke stelt vast dat de vaccinatie doorheen corona nagenoeg intact is gebleven. Vooral de vaststelling dat jonge kinderen in kansarmoede makkelijker dan voor corona de weg vonden naar het basisvaccinatieprogramma, stemt Beke tevreden. 

De statistieken tonen tijdens de lockdown wel een korte hapering in de tijdigheid bij het toedienen van de vaccins, al werd een inhaalbeweging snel ingezet. Bovendien zorgt een beperkte vertraging bij het toedienen van vaccins niet voor ernstige gezondheidsrisico’s, klinkt het. 

Toch ziet het agentschap Opgroeien nog verbeterpunten. “Op het vlak van registratie merken we soms nog oneffenheden”, aldus Heselmans. “Zo kunnen ouders soms aangeven dat hun kind een vaccin kreeg toegediend, maar werd dat niet aangeduid door de behandelende arts in Vaccinnet, het overkoepelende registratieprogramma.”

Aangeboden door onze partners