Brugse raadkamer verwijst jonge Vietnamezen naar strafrechter in zaak van 39 dode vluchtelingen

Archiefbeeld ©  BELGAIMAGE

In de zaak van de 39 dode Vietnamese migranten in een koelwagen heeft de Brugse raadkamer twee jonge Vietnamezen naar de correctionele rechtbank verwezen. De verdachten werden opgepakt in het Verenigd Koninkrijk en beweerden allebei tevergeefs nog minderjarig te zijn.

jvhBron: BELGA

Op 23 oktober 2019 werden 39 levenloze lichamen ontdekt in een koelwagen in Grays, een gemeente in het Zuid-Engelse graafschap Essex. Vrij snel bleek dat de container de namiddag daarvoor vanuit Zeebrugge was vertrokken naar Purfleet. In het Belgische luik van het onderzoek kwamen twee safehouses in Anderlecht in het vizier van de speurders. In totaal kon de bende rond Vo Van Hong (45) gelinkt worden aan 130 transporten.

N. Sy Tai (20) werd in december 2020 opgepakt in het Engelse graafschap Worcestershire. Na zijn overlevering aan België werd hij eerst een tweetal maanden opgesloten in de gesloten jeugdinstelling van Everberg. Ondertussen is echter gebleken dat ‘Tai’ op het moment van de feiten wel degelijk meerderjarig was. Ook Alex T. zou deel uitmaken van het middenkader van de mensensmokkelorganisatie. De verdachte kon pas op 17 juni 2021 ingerekend worden in het Engelse Middlesbrough. Ook hij beweerde tevergeefs nog minderjarig te zijn.

De jonge Vietnamezen zouden in contact gestaan hebben met de taxichauffeurs, die de transmigranten dan naar de eigenlijke smokkelplaats moesten voeren. Door die mogelijk cruciale rol worden ze gezien als luitenanten van de spilfiguur. Naar eigen zeggen was het echter hun bedoeling om zelf naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld te worden.

Het proces zal in principe in mei van start gaan. De raadkamer oordeelde dat beide beklaagden minstens tot dan in de gevangenis moeten blijven. In hetzelfde dossier werden op 19 januari al 18 beklaagden veroordeeld door de Brugse correctionele rechtbank. Spilfiguur Vo Van Hong kreeg toen 15 jaar cel, 920.000 euro boete en bijna 2,3 miljoen verbeurdverklaring opgelegd.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt