Gecontesteerde UGent-prof mag na tussenkomst rector toch spreken op congres

De professor geeft onder meer les op de Blandijnberg. (beeld ter illustratie) ©  Iris Fabry

Gent -

Er loopt opnieuw een onderzoek naar de UGent-professor die enkele jaren geleden een sanctie kreeg wegens grensoverschrijdend gedrag. Vrijdag sprak hij op een congres van het UZ Gent. De organisatie wou de prof eerst schrappen van de affiche, maar daar was UGent-rector Rik Van de Walle het niet mee eens.

Max Dedulle

Wat voorafging: in 2017 werd J.P., een professor literatuurwetenschappen aan de Universiteit Gent, een sanctie opgelegd na klachten over grensoverschrijdend gedrag. Zo zou hij onder meer relaties hebben gehad met doctoraatsstudentes en medewerkers. De prof werd een tijdlang op non-actief gezet en later gedegradeerd van gewoon hoogleraar tot ‘hoofddocent’, met loonverlies tot gevolg.

Momenteel voert Idewe, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, een nieuw onderzoek naar J.P. Daarvoor kwam eerder dit jaar een formeel verzoek binnen. Voor alle duidelijkheid: zolang dat onderzoek loopt, is van een nieuwe officiële klacht of tuchtmaatregel geen sprake. Wat de aanleiding is van het verzoek, wordt niet bekendgemaakt.

Academische vrijheid

De man geeft nog steeds lezingen, zoals vrijdagmiddag op een intern congres van het UZ Gent en het AZ Sint-Lucas in de Handelsbeurs. Hij kwam er spreken over normen en waarden in de zorg. Een brug te ver voor sommige medewerkers van de prof en leden van de faculteitsraad, meldt de krant ‘De Morgen’. De organisatie van het congres schrapte J.P. zelfs van het congres.

Maar UGent-rector Rik Van de Walle was het daar niet mee eens. “Academische vrijheid geldt voor alle academici”, schrijft de rector in een reactie. “Ook voor diegenen die misstappen begingen, daarvoor een sanctie kregen en de maatregelen hebben nageleefd. De professor een platform ontnemen, vind ik problematisch. Nooit zal ik daarmee akkoord gaan.”

De professor werd opnieuw toegevoegd aan de affiche en gaf vrijdag de lezing. Die verliep zonder incidenten, zegt een woordvoerder van het UZ.

LEES OOK: Rector UGent sluit woelige week af met excuses: “Ook ik heb niet genoeg gedaan om machtsmisbruik te voorkomen”

Volgens rector Van de Walle moet ook J.P. een platform krijgen. ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten