Erdogan brengt voor het eerst sinds moord op Khashoggi bezoek aan Saudi-Arabië

Erdogan omhelst Bin Salman tijdens hun ontmoeting. ©  AP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman hebben donderdag een gesprek gehad over de mogelijkheden om de betrekkingen tussen beide landen “op alle gebieden te ontwikkelen”. Dat heeft het Saudische staatspersbureau SPA meegedeeld.

Bron: BELGA

Het voornemen om de banden tussen beide landen verder aan te halen kwam naar voren bij een ontmoeting tussen Erdogan en ‘MBS’ in de Saudische stad Djedda. 

Het was het eerste bezoek van Erdogan aan het land sinds de journalist Jamal Khashoggi in oktober 2018 werd vermoord in het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanboel. Als gevolg van die zaak werden de relaties tussen Ankara en Riyad op een laag pitje gezet.

Het herstel van de betrekkingen vindt plaats op een moment dat Turkije met een ernstige economische crisis geconfronteerd wordt. De Turkse lira is vorig jaar 44 procent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar, waardoor de inflatie in maart is opgelopen tot 61,1 procent in één jaar tijd. Die moeilijke situatie heeft Erdogan ertoe aangezet om werk te maken van betere relaties met rijke olielanden als Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Aangeboden door onze partners