Basketbal BNXT League

Oostende zet zich schrap voor eindspurt richting titel(s)

Oostende voor de start van het eerste BNXT-seizoen. 

Oostende voor de start van het eerste BNXT-seizoen. © VDB

Als Oostende zijn ongeslagen thuisstatus (14 op 14 in de BNXT League) de komende weken vasthoudt, vieren de rood-gelen eind mei een elfde landstitel op rij. Daar kan de kustploeg nadien ook nog een eerste BNXT-titel aan toevoegen. Oostende speelt tussen 10 mei en 11 juni maximaal nog zestien wedstrijden, maar twee titels zijn ook mogelijk in tien matchen. Een handleiding voor de belangrijkste periode van het seizoen.

Peter Rossel

Groningen, dat drie Belgische teams op rij (Mechelen, Antwerp en Bergen) had verorberd, slaagde vrijdagavond niet in een vier op een rij. Oostende, dat aan het halfuur met 60-66 leidde, sloeg in het vierde kwart definitief toe. De 70-87-winst in Groningen was de overwinning met het ruimste verschil van de Zeekapiteins op Nederlandse bodem.

De BNXT League kroont in het toetje van het seizoen nog drie kampioenen: één in België, één in Nederland en nadien één van de gehele BNXT League. In de nationale play-offs is Oostende, winnaar van Elite Gold, vrijgesteld van de kwartfinales. Dinsdag 10 mei opent Oostende zijn nacompetitie met een thuismatch in de halve finales tegen Antwerp of Bergen. Die halve finales kennen de formule ‘best of five’. De matchen zijn voorzien op 10, 12 en 14 mei en eventueel 16 en 18 mei. Als Oostende zijn opponent driemaal klopt, basket het vanaf zaterdag 21 mei thuis de finalereeks, eveneens volgens ‘best of five’. Mechelen, Leuven of Charleroi wordt daarin dan de tegenstander. Ook die finales kennen een druk schema: 21, 23 en 25 mei en eventueel 27 en 29 mei. De kampioen van de nationale play-offs krijgt een ticket voor de Basketball Champions League.

Naast de nationale play-offs zijn er ook de BNXT play-offs, die deze week aanvangen met de teams die zich niet voor hun nationale eindstrijd kwalificeerden. Wie de komende weken in de nationale play-offs sneuvelt, komt meteen ook in die BNXT play-offs terecht, waar met heen- en terugmatchen wordt gewerkt. De verliezende finalisten van de nationale play-offs spelen op 1 en 3 juni, de landskampioenen op 5 en 7 juni. De matchen van de finale van de BNXT play-offs - die dus niet noodzakelijk een strijd tussen de twee landskampioenen is - staan op de agenda op 9 en 11 juni. Het vóór de play-offs hoogst gerangschikte team heeft steeds het thuisvoordeel. Daarvan geniet Oostende dus sowieso.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten